Diskuse o počasí Přeháňky a bouřky na studené frontě 16.-17.8. a následné občasné srážky v příštím týdnu do neděle 23.8. 2026
Tak pro zapadni a stredni Cechy dnes finito, fronta presla, celkem se ochladilo. Me vsechno obchazelo, vcera o pulnoci par mm a dnes z par prehanek taky drobky, dohromady 10mm. Je to nic, ale diky bohu i za to. Rodice na Sumave meli jeste min, nez ja. Gratulace vsem i tem, co dnes jeste zaprsi...
Pro zasmání: https://rokycansky.denik.cz/zpravy-region/vytouzen... - Vytoužený déšť provázelo nad Zbirožskem tornádo - samozřejmě totální blbost, někdo jen vyfotil pásmo deště. Zcela ostudná kvalita článku.
No, očekávání bylo výrazně větší V noci v bouřce necelých 5 mm, dnešní odpoledne několikaminutové slabé přeháňky, úplně o ničem. Vše podstatné se za tohoto typu proudění tvoří severně od ČB a putuje to na východ. Od 6.8., kdy přišla záchranná vlna z Rakouska a na jih od ČB spadlo 20-30 mm, je samozřejmě všechno stejně vyprahlé jako předtím. Novohradské hory měly vždycky nějakou vodu, i v roce 2018, teď jsou tam všude Praskolesy a hlavně nebrat sirky...Čekáme na druhou půlku týdne, jestli se vyskytne nějaká příznivěji "trasovaná" fronta.
Vypadá to ze přece něco dojde
Tak už nám přestalo pršet, tak si to můžeme shrnout. Celkem přes nás přešlo 5 bouřek a úhrn je naprosto mimořádný 58.4mm. Spadlo více srážek než za celý červenec a srpen. V okolí Sněžníku spadlo ještě více srážek. Příroda dostala vydatnou zálivku 5 minut po dvanácté, ale lepší pozdě nežli nikdy.
Takže dneska za mě nejbouřlivější den roku.
Ze začátku prvního pásma se objevily silné až velmi silné nárazy větru většinou od 70-90 km/h. Potom se spustil intenzivní krátkodobý déšť, ovšem to ale nebylo nic prudkého. Hned vzápětí dorazila další prudká bouřka, která sice silný vítr nedoprovázela, ale objevil se velmi silný déšť. Potom několik minut pršelo a většinou už bez bouřky, střídala se intenzita od mírného deště po silný déšť. Následně se pak začalo tvořit další menší pásmo (nějak od Lutína až po Prostějov). To potom dorazilo až sem do Olomouce a projevy byly hodně silné. Možná i nejsilnější z celého dne. Prudký vítr pravděpodobně až 90 km/h a velmi silný liják. Vypadalo to i na chvilkový downburst. Viděl jsem spadnout i nějakou větev a houkačky houkaly. Bleskově to ale moc aktivní nebylo. Nejvíce aktivní to bylo severně nad námi při prvním pásmu a pak ještě pár blesků z toho druhého menšího pásma. Celé se to také obešlo bez krup. Celkově spadlo 15,6 mm. Kanál hned před naším panelákem je ucpaný a pravděpodobně není jediný. Teď už je klid. Za mě nejlepší bouřkový den v tomto roce. Posílám také nějakou dokumentaci. Struktura byla nádherná (byl nádherný shelf cloud), ale blesky už se mi bohužel zachytit nepodařily.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.