Diskuse o počasí Tornáda a tromby
Marek
Jako tromba se označuje oblačný vír, u kterého není patrné nebo nelze prokázat, že by se dotýkal zemského povrchu. Aby se dal útvar označit jako tromba, měla by oblačná nálevka mít hladké okraje - někdy se při turbulentním proudění v bouřkách můžou pod základnou cumulonimbu vytvářet roztrhané oblaky Pannus, které se můžou formovat do útvarů podobných trombě, párkrát už jsem to pozoroval. Při podezření na tornádo je taky důležitý pozemní průzkum škod, který pomůže dokázat, zda se jedná o trombu či tornádo - zvláště v případech, kdy se zdá, že vír nedosahuje až k zemi, avěak opak může být pravdou. Doufám, že mě někdo opraví, pokud se mýlím, ale myslím, že takhle nějak to je.
mozete mi prosim niekto povedat ako presne a co je pricinou vzniku tornada?? dakujem
Nazdárek. NO tak přesný mechanismus vzniku tornád ještě neznáme. Každopádně existují dva druhy tornád, supercelární, nebo přesněji ač krkolomněji mezocyklonální a nesupercelární. Ty nesupercelární tam je třeba konvergence např na outflow boundary nebo tak, prostě na nějakém mezoměřítkovém rozhraní.
U supercelárních je ten proces mnohem složitější. Jestli chápu dobře v současné době asi nejuznávanější teorii, tak RFD (týlový sestupný proud v supercele) indukuje horizontální vorticitu, která je pak nasáta výstupným proudem bouře... ale nejsem si tím jistá. On ten proces tornádogeneze je velice složitý....
Shelf cloud je také na frontálních bouřích a u supercel se někdy plete s mezocyklónou. Shelf cloud někdy spadá pod gust front.
Wall cloud vzniká na místě kde je nejsilnější výstupný proud vzduchu z bouřky.
Vzniká nejčastěji u oblasti vypadávajících srážek, asi 1 - 3 km od ní.
Marek
Shelf cloud nie je iba pri supercelách.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.