Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky od 29.6. do 2.7.
Zítra musí zapršet hlavně v České Lípě, tam mám zahradu, takže jestli to půjde Děčín a postupně pak Lípa budu spokojen 😁
Tak parádní, modely nepredikovaná velká stacionára..
Nicméně, já na to celou dobu jen koukám na těch pár km
Až sem se to nenatáhlo.
Ale mám radost, že Otava i Horní Vltava dostaly studenou vodu, slušnej příděl..
Ryby v nich už to nutně potřebovaly k přežití..
Tady aspoň outflow ochlazení z 38 na 32°C..
Tak je překonáno venku pec a teplota 37,4 a ještě může lehce stoupnout možná v noci na zítra padne i ten noční v otevřeném vestibulu na jižní straně ve stínu je přes 40C!
No nezbývá než doufat v dalších dnech, ať se aspoň něco trefí a zaprší. Ke konci června máme od začátku roku dva bouřkové dny, jednu přímou a vzdálenou bouřku, okolí a zbytek střední Moravy na tom není o moc lépe, ne-li hůře. Je to stejně těžko představitelné, jako že ve stejné oblasti bylo v roce 2024 jen v červnu 15 a více bouřkových dní. Holt nůžky extrémů se rozevírají.
Globální modely se nekompromisně shodují na tom, že rozhraní bude zítra ležet celkem daleko na západě a bouřky se nepustí Čech. Mezitím si na Moravě dáme horké a suché jižní proudění. Naštěstí do toho trochu hází vidle některé regionální modely, momentálně zejména aladin, polský UM i icon-ruc, které (aspoň zatím kam dohlédnou) počítají se silnými bouřkami nad západní a severní Moravou. Problém je ten, že přesnost modelů bude obzvlášť v této situaci závislá na tom, jak trefí počáteční iniciaci, případně co se zbytky nočních bouřek a oblačnosti.
Je zajímavé sledovat, jak modely s vysokým rozlišením pěkně pracují s bouřkami, které sami vymodelují... např. icon-de tam měl v nějakém běhu ukázkový outflow s bouřky vymodelované nad východním Čechami, co by za silných nárazů větru postupoval přes Vysočinu k východu, zvedl se o Drahanskou vrchovinu a spustil zde nové bouřky. Nemluvě o tom jak detailně modelují změny v energii a střihu větru v okolí jednotlivých bouřek, zkrátka vlastní podmínky bouřek jak zde už nělikrát zmiňoval Lukáš. Jen je pak problém, když modely netrefí tu iniciaci nebo podmínky před ní no, protože od toho se pak odvíjí celá další předpověď.
Favoritem na zítra jsou zatím rozhodně Čechy, zde je nad tím více otazníků.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.