David Štorek
https://radar.bourky.cz/ a nalevo v menu je detekce konvektivních buněk
Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky od 29.6. do 2.7.
Připomíná mi to situaci někdy z května nebo začátku června (mimo tu 1 jedinou skvělou, kdy nám fakt napršelo), kdy se to celé dopoledne motalo u hranic a v Sasku bomby, pak se po obědě nějaký drobky vytvořily na naší straně a ty odešly taky do Německa, no a odpoledne už to najelo v tradičním pásu. Je to skoro jako přes kopírák začátek této situace.
A zítřek totál smazaný a středa možná maličko deště, jinak prostě nic významnýho. Jak jsem řekl, po extrémních vedrech nic nechodí. Není to poprvé. Živě mám v paměti podobnou situaci, tuším, v létě 2024, kdy po vedru varovali před extrémními bouřemi a multicelárními komplexy z Bavorska a nakonec z toho trochu fouklo a spadlo 5 mm nejen u mě, ale i v celé Z půlce Čech (a ještě ne plošně). O trochu více pršelo tenkrát v Aši, která má na tohle kliku, že je hodně západně při těchto situacích.
Tak dneska ještě parádní fajrung, jak jsem psal, tak skoro 35°C. Uvidíme zda odpo dáme 38-39°C. Bouřky čekám až zítra, ale v modelech jsou poměrně značnější signály, že srážkově na tom budeme při této situaci vzhledem k synoptice a poloze fronty nejhůře, ale i takových 5mm super. Nicméně liší se to mezi modely, takže uvidíme. A když nic nebude tady, tak co. Já to nezměním.
Naštěstí je to proudění hodně k severu, takže snad do Čech nepřijdou žádné zbytkové bordely z těch bouřek a deštíku v Německu.
Nový GFS se s těmi podmínkami nepáře, Cape až 3000, přidal i střih větru kolem 15 m/s takže tím pádem i vysoký Cape-shear. Jsem zvědav, co naměří sondáže. Zitra to maluje ještě extrémnější.
Každopádně jedna otázečka. Muže dnes vzniknout derecho nebo nějaký podobný bouřkový systém, když je takové pomalé proudění? Aby se ty bouře vůbec nějak uspořádaly.
Uvidíme, co z toho bude. Ty podmínky na večerní hodiny budou extrémní a je tam patrné, že budou možná i rotace. Teď záleží, jestli se to pak spustí. Pokud jo, tak to budeme mít přímo nad hlavou. Souhlasí s tím například i ICON, GFS a nebo Aladin. CAPE na dnešní večer máme na 3500, CAPE SHEAR na 1000 a střih větru 20 m/s.
Šumava to vytvori, ale postup nevim, prej i zapadni Moravu, tomu ale neverim. Budem radi, kdyz to strejchne Pardubice
TomasMost
A ono u nás ani 1mm pomalu nebyl. A ani teď, nadjezd podjezd dvou jader?
Možná středa dá, ale skoro s jistotou lze říct že tento měsíc skončí znovu srážkově v podprůměru.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.