Francois
Snad i střední Morava a nejlépe i východní Morava. Ale když se mluví o západě Moravy, tak pravděpodobnost, že to vydrží až sem, je celkem velká, protože západní a střední Morava jsou od sebe kousek a stačí delší životnost a nebo lehký posun a máme to tady.
Dneska to bude zajímavé sledovat.
Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky od 29.6. do 2.7.
situace bude nejistá do poslední chvíle..
tady admin píše že SZF neovlivní záápad ani severozápad, nejnovější modely zase ukazují na západě poměrně vydatné srážky, + vhodné podmínky i na to jsou..
admin:
Dnes nás čeká další vlna bouřek a o poznání silnějších. Panují totiž velmi vysoké hodnoty CAPE a střihu větru. Modely očekávají odpoledne v oblasti Šumavy vznik velmi silných bouřek s kroupami a prudkými nárazy větru, které se postupně zformují do mohutného bouřkového systému. Ten bude postupovat přes centrální Čechy, Vysočinu na východ Čech a částečně ovlivní i západ Moravy. Potom naše území opustí směrem do Polska. Na jeho čele se očekávají prudké nárazy větru o síle i 100 km/h (vyloučit nelze ani vyšší až extrémní hodnoty). Vyskytovat se v něm mohou i vnořené supercely s kroupami i přes 2 cm. Za krátký čas může spadnou i 50 mm srážek. Systém bude mít potenciál působit i rozsáhlejší škody. Systém zřejmě neovlivní severozápad Čech, jihovýchod Moravy a východ Slezska.
Horkeypes
Ten systém se nějak moc neví kudy půjde. V modelech shoda není. Varianta je buď, že ovlivní i západ Čech a půjde k severovýchodu a nebo jak už psalo In-počasí tak půjde systém od jihu Čech na S/SV Čech. Jako ze svých zkušeností vím, že varianta č.2 je více pravděpodobná, ale překvapit to může.
Jsem rád, že už i další si tu všímají, že bouřky a plošné srážky choděj přes neustále ty samý oblasti dokola. A dnešek opět nebude výjimkou. Jakmile to začne někde na Šumavě, tak je to v háji, neboť tradiční dráha je směr SV přes Vysočinu, Prahu, východní Čechy, Krkonoše, Orličky. A pak se člověk dozví v TV a na mapách ČHMÚ, že je tam největší sucho. No to mě po*er, opravdu...
Gfs to třeba vidi takto akorát to není model s vyšším rozlišením ale snad by to to takto mohlo vyjít jinak opravdu neni schoda jak mezi modely s vyšším rozlišením tak s nižším
no tak dneska to už vypadá na nic s máslem a zejtra na ještě větší. tak možná středa by mohla přinýst něco brutálního? konečně, ať tady nepokračujem v namibii
Tadeas
Ty jsi furt nějak moc optimista a až moc chceš na sílu to, aby to prostě tu Olomouc lízlo, ale trošku bych uklidnil vášně protože o to víc budeš zklamaný, sice trajektorie bouřkového systému není jistá, ale že by udělala až takovou otočku a prošla třeba přes Brno a lizla Olomouc, tak v tom takovej optimista teda nejsem, na druhou stranu pujde celkem dost blízko Brna za mě takže bude i hezká hradba vidět..
V noci jsem nemohl spát vedrem tak jsem pozoroval blýskavici směrem na J/JV, která zasáhla např. Ondřejov a Stránčice. Pěkná bouřka a bleskově velmi intenzivní, nás bohužel nezasáhla. I když bohužel to možná není, protože akorát by byla ještě větší prádelna než je nyní. Aktuálně už teplota na 29° a pocit dusna je velký. Odpoledne by to sem mělo dorazit tak jsem zvědavý a snad se konečně významněji ochladí a dnes v noci se již bude lépe spát.
KubysQ
Optimista prostě někdy jsem. S tím nic neudělám. Prostě mám rád bouřky, ale ne příliš extrémní. Ale člověk, jak vidí ty bouřky v jeho oblasti, tak má hned radost, že nějaký déšť a blesky jsou po delší době na cestě. Teď už samozřejmě, aby to vyšlo. Ale zase už vím, že takové bouřkové systémy často přes tu Moravu každým rokem chodí, takže si dávám naději. Uvidíme, samozřejmě to může dopadnout celé jinak.
Nechci extrémy, ale opět nějaký shelf cloud s blesky a lijákem by mi opravdu nevadil. Tento rok to bylo jen jednou v květnu, ale slabě.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.