kapr84
Ansámbly jsou úžasný na pochopení potenciálu/situace. Pro jistotu jsem si zobrazil ansámblový průměr sumy srážek pro ČR a okolí do 22. června 2:00 UTC
Většina území je na škále 5-10 mm srážek a část území 2-5 mm. Není to vypovídající pokud jde o bouřky a lokálnost nebo reálné úhrny - to se zde naprosto smazává, ale ukazuje to prostě nějaký obecný potenciál srážek, tedy i bouřek, srážek z bouřek.
No a tyto hodnoty nejsou moc vysoké, takže v tom nevidím moc ten potenciál. Některá místa budou mít 0 mm - těch bude myslím dost a některá třeba 20-50 mm - těch bude spíše míň.
Ono je tam taky vidět větší potenciál Alpy a Beskydy, prostě hory. Stejně tak v Čechách spíše JZ a Vysočina a menší potenciál někde od Prahy na sever.
kapr84
Tahle mapa potvrzuje tendenci tvorby bouřek/srážek na horách/vrchovinách, ale samozřejmě jsem nikde nenapsal, že budou jen na horách, ale že jich tam bude prostě více. Některý den to může být hodně znát.
Diskuse o počasí Bouřky 20-21. 6 2026
AuraPočasí
Víc negativního člověka nez ty, jsem asi jeste nezažil, jakákoliv situace at je to v zimě, na jaře nebo v létě, tak porad jen pesimisticky komentáře od této osoby
kapr84
A kdybych tu mapu měl ještě nějak upřesnit. Ten průměrový ansámbl srážek je často vyšší, než ty pravděpodobné reálné varianty, protože to zvyšuje například pár ansámblů, co ukazují nějaký nepravděpodobný úhrn jako třeba 40 mm nebo 60 mm.
To znamená, že spadne spíše méně, než je tento průměr. Mnohem více vypovídající by byl medián, kdyby ty nižší početnější varianty měly vyšší váhu, než ty velmi vysoké okrajové.
Z toho všeho, pokud to člověk chápe, je zřejmé, že se nedá čekat moc srážek/bouřek a situace nemá potenciál. Má pouze z lokálního nebo regionálního hlediska samozřejmě.
To je do pondělí 2:00 UTC, takže se pak uvidí co nabídne příští týden, ale do konce tohoto bych neměl nějaká přehnaná a velká očekávání.
Daniel Moudrý
Realista.
AuraPočasí
Realista, kterému 90% pesimistickych situaci v zimě nevyšlo a bylo to přesně opačně? Dobrý materiál
Tyjo samozřejmě že hory budou jako první pod bouřkama, ale pokud bude takové cape 2000+ a cin nula tak stačí i konvergence v nižších oblastech nebo outflow z těch bouřek na horách a může to naskakovat jak houby.
A narovinu globální modely bouřky NEUMÍ. Na jejich čtverečku se bouřková buňka nevejde a využívá se parametrizace. Taky (a hlavně GFS) prostě špatně vidí topografii. Zítra aladin uvidí i neděli. Ten už přesněji umí říct jaké a kde budou bouřky. Tak snad tady alespoň v jednom dni.
Daniel Moudrý
Dobrý materiál jste Vy, když řešíte zimu v bouřkovým tématu a píšete tu nějaké blbosti.
AuraPočasí
Nevim kde řeším zimu, jen poukazuju na to, co jste tady v zimě předváděl a strašně se divil, že 99% lidi tady uz vas nemohlo vystát, a ejhle, nastává první "lepší bouřková" situace a proste bude to takhle a takhle...zase 😀
Daniel Moudrý
Jen trolíte. Místo diskuze k tématu tady řešíte nějaké blbosti. Pro jistotu to posílám adminovi, ať to tady má nějakou úroveň.
Daniel Moudrý
Chápu vaší frustraci ale diskuze je od toho aby se diskutovalo a ne nutně všechno je špatně jen proto, že se vám nelibili ostatní jeho příspěvky...
Já si rád počtu ostatních pohled na věc i když s tim nemusím souhlasit. Takhle se dělá akorát tak dusno tady a to asi nikdo nechce že.
AuraPočasí
Klidně pošlete, že zrovna vy píšete o úrovni, ja tady vždy k tématu diskutuju, ale to Vaše já mam pravdu, jinak to být nemuze, uz ani mě nebaví, tak se prostě ozvu, ale jelikož koukám že jste z Prahy, tak se můžeme sejít a diskutovat spolu osobně, ať to tu nespamujeme
Daniel Moudrý
Čistý trolling. 4 Vaše příspěvky úplně mimo téma a jen provokujete. Doufám, že Vás admin zablokuje.
Horkeypes
Ano, je to tu o diskuzi, taky si rád čtu názory odborníků a zkušených některých lovců tady, a občas něco přihodím do diskuze, sám někdy na bouřky vyjedu mimo Prahu, ale taky není nic špatného na tom se ozvat občas bouřkám zdar a víkendu zvlášť
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.