To přání ti splním
Diskuse o počasí Bouřky na studené frontě 9.6.2026
Tak co SC,řekne nám někdo něco?
Začíná to úterý vypadat docela zajímavě spíše pro severozápad a sever Čech.
ID2 počítá již s dalším výstupem na konvektivní linií, která by měla vzniknout v závětří Krušných hor a postupovat k východu.
Postfrontální bouřky dokážou překvapit zejména svou strukturou, díky velmi vysoké vlhkosti a často i vysokým střihem větru v 0-1km + vysokou helicitou, což podporuje rotaci. (tromby/tornáda)
Takhle muj meteomodel pro nas. Hold raz da hodne srazek, a ted to vsecko vymazal. Nakonec bude realita nekde v strede. Jinak ted 27°C, a slaby vitr.
Aladin v novém výstupu frontu hodně zpozdil a maluje bouřky od východních Čech až po Moravu a Slezsko, naopak takový ICON-DE počítá s velmi špatným načasováním fronty pro východní část území, bouřky by se dle něj poté vyskytly jen zřídka a to na krajním východě a zbytek by putoval na Slovensko. Nejvíc tak bude záležet právě na samotném načasování fronty.
Já osobně zítřku věřím a tipoval bych hojný výskyt bouřek zhruba od Vysočiny až po krajní východ Moravy s tím, že samotné buňky budou mít rychlejší postup k SV a hrozí v nich lokálně silnější nárazy větru a také přívalové srážky, lokálně i kroupy. Zároveň bude i velký teplotní gradient mezi západem a východem ČR což by mohlo samotné bouřky ještě víc podpořit. 
Srážky podle modelu Aladin na zítřejší večer.
Ventusky.com
Srážky podle modelu ICON-DE na zítřejší večer.
Ventusky.com
kapr84
JV Morava opět vede v teplotních rekordech. K tropické třicítce ve 2 metrech se dnes přidala přízemní teplota s +50,2 °C v 14:45 SEČ. Pokud bude zítra dostatek vlhkosti, bouřky si s tím palivem zatopí
http://data.ala1.com/chart/chart.php?probe=1135932...
kapr84
Já byl na Moravě naposledy 2023 (asi?) a to jen u Třebíče, od té doby ne.. Ale pamatuji si na chasing 2020 (6 a 7.6) kdy jsem tam strávil dva dny u Znojma a to byl luxus.
Jako jestli někdy bude situace na 2-3 dny a bude to furt S Rakousko - J Morava tak to tam pojedu zas, ale letos to nebude.
Jinak I-Ruc má přechod fronty zítra ráno kolem 8.hodiny přes JZ/Z Čechy s občasnými výboji.
Ale každou hodinu trošku jiný výstup.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.