Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026 a ochlazení 12.5.2026
Lerak2
Tak to se omlouvám. Já vidím 7,6mm. Asi nejsou data tady na in-počasí. I 12mm je opravdu nic. Mělo být více, i Aladin to předpovídal. Stejně jak výstraha na bouřky. Už leze Oskar. Za hodinu bude sucho. Voda zmizela v půdě . Chce to pro Slezsko něco většího (12mm fakt není pořádná závlaha).
Uvidíme co ten víkend, ale neukazuje to nic intenzivního.
už zas jedou přeháňky co neumí vůbec růst. snad odpoledne bouřka konečně
jack
To je zatím zase výstřel jednoho modelu... Dává to jediný ICON (a GEM, na který ale nemá cenu se dívat). GFS a ECMWF mají jen 20-30 mm. Až bude shoda vícero modelů, tak tomu budu věřit
Pro mojí oblast tam má jen za neděli 50mm
Dnes doslova březnové přeháňky. Nj SZ bylo a je stále někde v březnu dubnu.
Zajímavé je, že ansámbl ICON-D2 pro Prahu mi ukazuje v průměru nárazy větru na dnešek 55 km/h - tedy 15 m/s a je to v podstatě jedna z nejvyšších hodnot, ne-li úplně nejvyšší od zimy. (samozřejmě jsou tam i varianty 60-70 km/h). Sledoval jsem tenhle graf pravidelně každý den a většinou byl strop rovných 50 km/h, pokud jde o průměr variant.
Dnešek je tak typický větrný den s nárazy větru, které jsou znát...
Maximální teplota 11°C. S tím větrem je to skoro na zimní bundu... Docela joke, že ještě nedávno začátkem května byly letní dny a počasí jak v polovině léta...
Stačí, že teplota v 850 hPa klesne na -2°C a hned je chladno... Naštěstí v létě už se drží trvale nad 0°C a často spíše nad 10°C.
Jinak aktualizovaná mapka sucha. Teďka jsou na tom nejhůře jižní Čechy, ale nikde už to není tak zlé...
Lerak2
Ano, je to kulové. Mapa sucha to ukazuje dál. Co bylo na začátků roku je celkem jedno, to už je dávno pryč po sérií tepla. Sucho pořád je. A jeden déšť s 10l/1m2 je evidentně málo.
Sucho je na více než polovině území ČR, což před létem je zásadní pro úrodu.
Ale takový SZ si nemůže stěžovat. O tom žádná.
K Praze teď dorazily trochu „větší" přeháňky. Hned se zvedl vítr, ty nárazy fakt něco - ne že by byly bůhvíjaké, ale prostě ten dojem, jaký to udělá - navíc když se stromy více ohýbají a mají listy.
No a aby to nebylo srážkově úplně extra slabé, tak začaly padat malé kroupy - krupičky, asi tak do 5 mm max. To jsem nečekal...
Jo tohle počasí je celkem síla, na květen něco... Však na horách i chumelí no...
Hurec
Přesně tak, to spadlo do cca konce března nemá teď pro sucho do 40 cm význam.
Navíc pro lepší srovnání by měli kolegové udávat spíše než úhrn srážek procento srážek z průměru. Takže např 80 mm může být pro danou oblast např. 70% průměru, zatímco jinde je 168 mm 50% průměru.
A přesně, nějakých 15 mm současné sucho neřeší. Ve volné krajně prosakne do cca 10 cm, v hustém porostu 1-2 cm.
Ale aspoň se pročistil vzduch.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.