TheRealStormCZE
Pokud jde o srážky, co ještě spadnou, sleduji pravidelně tento ICON-D2 ansámbl, docela přesné. Sice to není nejnovější aktualizace (tohle z 15 UTC), ale častokrát si lze udělat představu, jaké jsou varianty a co je pravděpodobné.
Tady tenhle graf pro Prahu, je úplně evidentní ten výrazný nárůst srážek, velmi pravděpodobně spadne tak 5-10 mm, možná víc, míň, souvisí to teď s tím pásmem, co jde o jihu.
Tyhle srážky jsou celkem pravidelné a dobré (od pondělí). Čistě teoreticky květen třeba skončí srážkově normální nebo i lehce nad, ale to je hodně předčasné. Nevím třeba vůbec kolik spadlo tady v Praze, ale nakonec to třeba 10-20 mm v součtu hodí za poslední dny.
Diskuse o počasí Bouřky od 4.5 do 7.5.2026
Mára 7
Já budu, ale hlavně na region jih východ čech, mělo to být tu a horší výjeb jsem nezažil. Rádi zapomínají. Morava snad něco dostane brzo, zaslouží si to hodně. To sucho tam máte extrém.
U mě po dnešku vládne docela nadšení,
od 19h bylo pořád co sledovat první bouřka nás severně obešla a přinesla vysokou bleskovou aktivitu (hlavně CC blesky)
poté tak od 21:30 přišla další bouřka z jihozápadu která se rozloučila krásným CG bleskem viz níže obrázek
Čechy jako obecně (ne všechny oblasti) dostali aspoň pěknou zálivku, což je dobře že aspoň někde se dalo suchu částečně pápá.
Morava snad dostane taky něco brzo, nemusí to bejt nějaké silné bouřky, systémy nebo bůhví co, stačí pouze silnější déšť nějaké normální intenzity...
To sucho co tu je, je opravdu extrémní, do toho nízká vlhkost vzduchu takže je to znát a do toho ten žlutý bordel, který by potřeboval deštěm vyčistit vzduch a taky veškeré povrchy... auto žluté a každý den pěkný nános žluté kraviny otravující život
Tak snad brzo Morava..
PS: Možná už moc nespadne, těžko říct. Ta intenzita je taková rozkolísaná a ten můj graf zřejmě počítal i ty večerní bouřky, které zasáhly jen menší část Prahy.
Před chvílí spíše slabé srážky, teď větší kapky a trochu větší intenzita.
Na radaru jsou v podstatě 3 kompaktní oblasti srážek. Jedna na západě Čech, druhá od Prahy na jih a východ-SV a třetí ještě mezi tím. Ta největší od Prahy na jih spíše brzy opustí Prahu a nic dalšího asi už nepřijde...
Aktuálně docela dost silný déšť a velké kapky, solidní intenzita... Ale na jak dlouho...
Leje pěkně, ale budou to tak jednotky mm v tom čase - například 10 min. Spíše vidím jako benefit, že jsou ty srážky pravidelné po vlnách už od pondělního večera, co tady v Praze prvně trochu více sprhclo.
u me dnes opet nic
Dík za reakce,ale pamatuji vloni, když Morava jela,tak hlavně SZ pořád brečel, nevidím tady nikoho z Moravy kdo by záviděl,I když jsem na pomezí,ale na Moravě, Vysočina ostrouhala taky,něco málo přes západ vysočiny přešlo,ale vyhrály to střední Čechy, severní a část východních Čech no
Petrolec
Jo tohle je vždycky sranda, jak po dešti jsou všude ty žluté linie pylu, podle toho, kde byla louže a následně vyschla. Teďka to bylo vidět všude na každém kroku...
PS: Asi tak na 1-3 minuty silný déšť, vysoká intenzita a už opět jen slabá-mírná . Přesně jsem to čekal. Na radaru jen malý oranžový flíček...
Včera u Rokycan i několik zásahů kvůli přívalům vody: https://plzenska.drbna.cz/zpravy/20851-tohle-nepam...
Při cestě na místo události byla situace už dost vážná, když členové viděli tekoucí vodu z polí po vydatném dešti, který se naší částí přehnal. Okamžitě pomohli zabránit co největším škodám a zajistit domy před tekoucí vodou s bahnem. Poté jsme se přemístili na čerpání sklepů, kde se v garážích pod domy nacházela osobní auta.
V Královéhradeckém kraji dnes několik popadaných stromů: https://x.com/hzskhk/status/2052095951427326238
Přeju každému, kdo dostal zálivku. U nás bohužel nic, ale prostě jednou je to tam, jednou jinde. Tady je problém, jak se to teď naučilo chodit, bude to chodit pořád stejně. Já už věřím jen v zázrak, ale ten asi nepřijde. Bohužel, máme tady v okolí pořád dost smrkových lesů, a obávám se, že po letošku to tu může v podstatě vše padnout... Brouk se jenom směje
Horkeypes
lukáš friedrich
Gratuluji nám k bouřkám po delší době. Vlastně ani nepamatuji, kdy bychom tu měli bouřky tři dny v řadě, byť jsou spíše slabšího rázu s blesky výhradně v mracích, na květen to není špatné a dnes večer se tu blýskalo a hřmělo více než hodinu v kuse a konečně slušněji zapršelo. Jestli to dnes klapne, tak tu budeme mít v součtu kolem 20 mm. Jen tak dál.
Ondris
Mě přišlo, že posledních pár měsíců se počasí nějak zaseklo, furt slunce, srážky žádné a teploty tak nějak na hraně chladno - teplo (výkyvy) a pak najednou letní dny a teď bouřky - prostě úplná změna. A pocitově poslední dny bylo jak úplně v létě...
A ještě je zajímavé, že jedno ráno, už nevím bylo ultra chladné, jo už vím 30. dubna a za pár dní už letní počasí... :-)
Prostě jak nějaký skok z dubna do června a ještě z ultra sucha, do konečně normálních srážek. Teďka v součtu už to vypadá slušně za posledních pár dní.
Přijde mi, že tyhle výrazné výkyvy nějakým způsobem na člověka působí, na psychiku. Nevím jak, ale trochu to oblbuje. Prostě celou dobu jaro a najednou, jak když je polovina léta, jen nebylo zatím tak velké vedro.
Tak teďka Praha schytává finální oranžový pás na radaru silnějšího deště. Power ! vypadá to, že už nic dalšího nebude.
Jojo prší pěkně a zesiluje... To hodí dalších pár mm za několik málo minut.
Tady posílám ještě moje úlovky z Praglu.
Nejdřív mě jedna bouřka, která z prvu vypadala slabě, obešla severně ale druhá která se tvořila téměř za ní se nějak dohrabala až ke mě, takže první přímá bouřka tohodle roku.
Vítr skoro žádnej, déšť supr a blesku bylo fakt hodně většinou CC. Ideální a jsem s dneškem fakt spokojenej.
Doufám že brzo se srážky dostanou i na zbytek území ať je všude zalito.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.