Diskuse o počasí Bouřky od 4.5 do 7.5.2026
Přes tu Šumavu to jde krásně
Já jsem poslední dny vůbec nekoukal na radar, ani na podrobnější předpověď a je zajímavé, jak je člověk mimo obraz. Podle dění venku (Praha) bych řekl, že se skoro nic neděje, prostě včera večer/1. pol. noci zapršelo (trochu víc) a trochu v pondělí, dnes to vypadalo na přeháňky a po dlouhé době jsem slyšel z dálky častější hřmění.
Tak zapnu radar, projedu animace za posledních 3 dny a těch bouřek je mnohem více, než jsem čekal, ale z pohledu 1 konkrétního místa - pozorovatele to vlastně vůbec nevypadá, že by probíhalo něco výraznějšího.
Takhle podle radaru by člověk mohl říct: Bouřky se pořádně rozjely, začala pravá bouřková sezóna, ale vtip je v tom, že reálně bouřka byla tak na 1/2 míst v ČR, možná jen v 1/3. Například Morava nic a v Čechách taky asi nebyla bouřka všude, ale když člověk vidí ten radar vypadá to docela výrazně, včetně například toho, že se vyskytla supercela a pokročilejší bouřky obecně.
No jenže takto to bude furt, prostě bouřky jsou prakticky vždy dost lokální záležitost, celé léto prostě budou místa, kde nic a kde něco bude a vždycky to bude pár km sem tam a různé regiony. V tomto ohledu hraje počasí něco jako random hru pravděpodobnosti, takže to pro různá místa vyjde různě...
A je fakt, že dnes jsou ty podmínky hodně příhodné. Sice třeba CAPE je nízké, ale někdy to „nevadí". Vlní se nad střední Evropou fronta a ještě se to dynamicky otáčí kolem TN. Takže ještě tak min. během noci by mělo být srážek a bouřek dost.
I teď večer po tom všem je to nebe takové kupovité. Přitom atmosféra po té supercele tady musí být úplně vycucaná a už je dost chladno.
Obzvláště na ty podmínky. Teď to u Prahy pěkně naskákalo.
Byla to paráda, vůbec když to člověk neočekával tak je to ještě lepší.
Jestli ten systém ještě přinese nějakou zálivku, tak šup sem s ním. Už je na hranicích, tak snad dojde živý, což by mohl.
Letošní bouřkový rok se mi začíná líbit. Lízla nás supercela, přímo nad námi teď se vytvořila další bouřka. Co víc si přát. Zase to bliká parádně a ty hromy 😁
Koupil jsem si lehce dražší telefon (střední třída). Mělo by to mít už trochu lepší foťák, ještě jsem nefotil. Je to znát aspoň trochu?
Teď v okolí Prahy je to zajímavé.
Teď Praha směr SZ. Zajímavá oblačnost, nepůsobí tak dramaticky, ale je to v síle. Často se blýská.
tady u Prahy to narostlo solidně, poradny pecky a blesky dost pluskový😀😀
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.