Diskuse o počasí Bouřky 6.7 - 7.7. 2025
Snad něco půjde na nás. Těch přes 50 mm vypadá velmi dobře. Vůbec bych se za takový úhrn nezlobil.
I přesto, že nám tam dnes ráno kreslil Aladin i úhrny kolem 110 mm, tak i za tohle bych se nezlobil. Pro půdu by to bylo velmi dobré a ještě k tomu by nám určitě poděkovala.
Celý příští týden má pršet také a má napršet desítky mm, tak snad se budou půdní podmínky jenom zlepšovat.
Také se má dost ochladit a přes den ani ne 20°C. Ideál.
Tadeas
Co ta přeháňka včera v noci? Kolik mm?
Jinak neříkal jsi zrovna v tom příspěvku, že takové úhrny 50-100+mm spíše... nechceš, ať to není tak drsný? Proč teď, že jóó 110mm plus deště celý týden? Promiň nic proti tobě nemám, ale jen já tě někdy nechápu..
Zapršet každopádně jako musí to jo, ale osobně bral bych 100mm úhrny postupně. No ale co tady nadělám, výhled 3 mm. Nic.
Peter Sedlák 1
Jasně, omlouvám se.
Jen jsem to měl na mysli tak, že v místech, kde je půdní sucho mírné nebo skoro žádné, by mohl úhrn 100+ mm způsobit i bleskové povodně.
Ale třeba pro naší oblast by se takový úhrn hodil, máme tu půdní sucho na 5 - extrémní. Samozřejmě ale postupně, jak vy říkáte.
To, že u Vás skoro nic nemá napršet, za to nemůžu a je mi to i líto, že déšť dostává pořád jenom Morava - některé části Moravy taky nedostávají pořádný déšť.
Holt si bouřky s deštěm umí vybrat po svém, takže nikdo to bohužel neovlivní..
Tady sem si opět udělal menší mapku na zítra.
Nakonec jsem zvolil 2. stupeň pro Jihomoravský a Zlínský kraj především kvůli vysokému úhrnu srážek a částečně i kvůli nárazům větru ať už na čele, nebo přímo v daném jádru bouřky. Poté 1. Stupeň sahá až někam nad severní Moravu a Slezsko. Platí tam totéž, jako ve stupni 2. jen s mírnějším průběhem.
Hlavním palivem pro bouřky bude instabilní a vlhký vzduch, který bude přicházet z jihu s postupem večera a noci nad Moravu. Energie v podobě MU CAPE zůstává modelově pořád kolem hodnot 1000J/kg. Střih větru by mohl být o něco vyšší, než v minulých predikcích, nějakých 14-20m/s což už jsou solidní hodnoty. Navíc nás bude od západu přecházet zvlněná studená fronta.
ludvicek
U nás má nakonec příští týden pršet, ale mírněji. Množství srážek by to ale mělo dát i tak dost.
Nakonec tam pak taky od druhé poloviny příštího týdne jsou pro nás teploty nad 20°C a výš.
Chtělo by to prostě jenom zalít, aby sucho nebylo a byl průměrný stav a pak hurá sluníčko s teplotami kolem 25°C (při třiceti a výš už je pro mě strašně, ale každý to má jinak).
Honzaaa
Nevím, jak vy, ale výstrahu bych do Čech nedával. Max jenom na to úplný východ Čech. Zkusím to sepsat podle sebe, zasahovat Vám do toho nebudu, samozřejmě jste se celkem trefil a vaše mapka by mohla odpovídat dnešní situaci.
Já bych dal pouze 2. stupeň jenom na jih Moravy (místy i na jih Olomouckého kraje ne-li až po sem), to se ještě uvidí na intenzitě bouřek. Výstrahu bych maximálně dal pro celou Vysočinu, Moravu a Slezsko, ale jenom 1. stupeň, na ten jih 2. Úplně na sever až do Polska bych výstrahu postupně zrušil.
Viz dnešní aktualita - dnes silné bouřky hrozí na Moravě. Ojediněle tam bude silný vítr a přívalové srážky, celkové úhrny budou u těch 40 mm lokálně. Kdyby dnes bylo vyšší CAPE, tak můžeme hovořit o opravdu výrazném bouřkovém systému, možná derecho, ale to dnes opravdu není. CAPE je minimální.
Mohutné bouřky se dnes čekají na severu Itálie: https://x.com/Ventuskycom/status/19417603285235264...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.