Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřky 6.7 - 7.7. 2025

12
# 04.07.2025, 20:24

Moc mi tam nesedí v neděli ta nízká CAPE.. a že by to v modelech nějak narůstalo se říct nedá.. bouřky večer asi budou. Ale žádný zázrak ve stylu velkých krup nebo silného větru to nejspíš nebude.. spíše větší porce vody. No ono je to jedno, tráva poroste tak či tak. Pořád ten boj prohráváme.. Ale blýská se na časy tak snad sucho brzo i tady... :) ale ve výhledu jak na potvoru významné úhrny.. dá se říct hlavně icon teda solidně neděle až středa to tam pere.. no kde máte sucho tak ať vám zaprší. Já o nějaké deště moc nestojím.. že by tady nějak zpomalovala vegetace tak ani ne..

1978
# 04.07.2025, 20:27

kapr84
Podle modelů se bude CAPE během pozdního večera od jihu zvyšovat, na nějaké silnější bouřky podmínky zdá se budou, ale extrémky zřejmě nehrozí. Snad to přijde v noci a bude pěkná blýskavice. :cool:

# 04.07.2025, 20:47

zas situace o hovně jak tak koukám, letos to je fakt škoda mluvit, jen sucho a parno, a když ne parno, tak větrno, a za týden znovu parno bez jediný kapky, to seno tam může škemrat o vodu marně. je mi líto, nedá se svítit

# 04.07.2025, 21:46

Bude záležet na CAPE, vlhkosti bude večer dost. Západ opět nic až ráno by měl dojít zbytek systému z Rakouska a Německa v podobě deště na většinu území

Celkové množství srážek v pondělí v 8 hodin
1365
# 04.07.2025, 22:00

No zatím podle ICON DE to vypadá, že se bouřkový systém nejvíce vyřadí na Slovensku, jsou tam vidět i silnější nárazy větru, ale i tak se tu mohou objevit nebezpečné jevy. Viděl bych to spíše na přívalové srážky s místy silným větrem - hlavně na čele systému a ojediněle menšími kroupami.

Klokan_0
Pravda, možná by bylo i lepší, kdyby se nevytvářely samostatné bouřkové buňky, protože jakmile se vytvoří bouřka a ochladí se, tak CAPE výrazně klesne (klidně i na 0). A to by pak výrazně poškodilo bouřlivému systému, protože by neměl dost energie se udržet..
Ono to vypadá spíše na pořádnou zálivku, což se pro suchou půdu hodí, hlavně ať nejsou záplavy. ;-)

1978
# 04.07.2025, 22:10

Tadeas
Vypadá to fakt zajímavě. Většinou když bouřky přichází od jihu, tak je zde přímá trefa skoro zaručená. :D Uvidíme jaká bude intezita.

1365
# 04.07.2025, 22:30

Klokan_0
Vypadá to, že by to mohlo zasáhnout východ Čech, Vysočinu, Moravu a Slezsko, takže by to mohlo být opravdu mohutný. Nebudu ale předbíhat, vědět se bude tak zítra večer nebo v neděli ráno.
Jinak tady právě letos všechno, co přichází od jihu, nás mine, tak snad to nebude samý scénář. Už bych taky chtěl opravdu nějakou bouřku podobnou v minulým roce. Byly i velmi fotogenické bouřky a jejich mračna. Škoda, letos to prostě nevychází. Možná to zní, že si stěžují právě na místě, kde letos bouří a prší nejvíc, ale holt si bouřky prostě vybraly, že tady letos to bude přeskakovat asi. :D
Uvidíme, co modely přinesou ráno a pak budeme přece jenom o kapku chytřejší. ;-)

1978
# 04.07.2025, 22:38

Tadeas
Mě by stačilo pár hezkých blesků a to nejlépe za tmy. :blesk:

Jinak tady na ukázku, za mě docela spolehlivý multi-model, který bere a následně zpracovává data hned z několika modelů, díky tomu je poměrně přesný a takřka nikdy neukazuje odlehlou variantu. Jeho % šance na bouřky je v neděli poměrně vysoká. Jihomoravský kraj až 70% dál na sever pak šance nižší, ale stále solidních 40%.

Meteologix.com
Meteologix.com
# 04.07.2025, 23:33

Vypadá to na klasický scénář, jak přijedou kombajny pod okno, tak začne chcát. Včera nic, Pálava to odklonila. :)

104
# 05.07.2025, 06:25

Nejnovější Aladin.

# 05.07.2025, 07:02

Ja si myslím, že Aladin to bude ještě posouvat více na východ republiky, ale tak to je čistě můj názor.;-)

# 05.07.2025, 07:34

Myslíte že se nějaký bouřky vyskytnou i na Šumavě?

1365
# 05.07.2025, 08:13

jack
Přímá trefa do nás.. :D

# 05.07.2025, 10:00

ICON EU tam hází slušně bouřky pro Moravu a Slezsko. Ale nemyslím že to bude takto silné možná na jihu Moravy a vysočiny dále to bude slábnout

ICON EU v pondělí ráno
544
# 05.07.2025, 10:09

No vypada ro zase jako skoro kazda situace. U nas to vypada na malu pravdepodobnost bourek, a Morava zase nejvyssi. Ale vidim to spise na bourky slabeho charakteru, jen dest muze byt silnejsi.

1978
# 05.07.2025, 10:15

Tomino
Hodně modelů má přes vás přechod hlavního bouřkového čela, takže šanci máte určitě velkou. Jižní a jihovýchodní Morava spíše lokální přirůstající jádra, která se budou slévat do menšího shluku později večer a v noci.

# 05.07.2025, 13:06

Děti v tradici nemusí být frustrovaní, tam to nikdy neselhalo.
Ale budou to jen normální až silnější bouřky, nic extrém.
Pondělí možná klasické bouřky od západu, ty chyběly dlouho.
No a to je tak všechno, pak zas neúprosné TV. Tak ať zaprší.

1978
# 05.07.2025, 16:41

Aktuálně spousta modelů přesunuje bouřky až na pozdní večer a hlavně noc. Model SHD má přechod bouřek dokonce ve dvou vlnách. Hodnoty MU CAPE mají přesahovat na Jižní Moravě až 1000J/kg, což bude krásně stačit na silnější noční konvekci.

CAPEShear / Ventusky.com
Multi-Model / Meteologix.com
1365
# 05.07.2025, 16:52

Klokan_0
A myslíte si, že by něco mohlo dorazit i sem nebo jsme opět vynechány?
Spousta modelů sice ukazuje stočení bouřek od jihu k severu, ale moc se mi to nezdá..
Nebo také ukazují vytvoření nového shluku bouřek u Brna a následně to má postupovat k nám + dojdou bouřky i z Rakouska.
Některé modely také dávají postup bouřek od Vysočiny na severovýchod (k nám) a dále do Slezska.
Jsem sám zvědavý, jak to celé dopadne.
CHMI zatím nic, tak uvidíme, jestli vydají výstrahu. Za mě je to tak na žlutou výstrahu, možná i na oranžovou, ale to bude záležet na projevech v bouřkách. :blesk::blesk:

1978
# 05.07.2025, 17:09

Tadeas
Víc na sever už bude energie méně, ale nějaké bouřky se mohou objevit i tam. Největší ohnisko bouřek tipuji v Jihomoravském a Zlínském kraji. Žlutá výstraha bude asi stačit. :D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.