Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Silné bouřky 3.7.

# 02.07.2025, 20:03

igor127
Ohledně těch ofiko dát, tak třeba Brno-Žabovřesky mají 165mm, já tam mám 146mm, omlouvám se za chybu, holt ty počty no. Ten rozdíl nicméně dělá pouze bouřkový červen, kdy to bylo velmi lokální a pak březen. :) tak jen nějaké ofiko data.

155
# 02.07.2025, 20:09

Aidamkoo
A takové Tuřany jak koukám, tak měly v červnu štěstí na zásahy bouřkami, do června ani ne 100 mm. a za červen takové pěkné číslo. Tak uvidíme zítra večer, co se bude dít, v nějaké pokropení věřím a dál se uvidí.

1365
# 02.07.2025, 20:12

No a mezitím si v Německu jedou hezký bouřkový pás. :D

Snad něco takového i zítra, ale to určitě ne..

Meteoradar
# 02.07.2025, 21:13

Není Němec jako Němec..
WetterOnline versus ID2.. zítra 20.00h.
Tak si vyberte..

WetterOnline
ID2
# 02.07.2025, 22:56

Bouřky v západním Německu vypustily velmi rozsáhlou a intenzivní outflow boundary, která nyní postupuje středním Německem a pomáhá k další iniciaci bouřek. Jsem zvědav, jak to zamíchá se samotným přechodem fronty, třeba to trochu "pošťouchne" tu suchou hmotu, kterou tady máme a bude z toho něco více než jen profuk na sucho. Obecně je těch bouřek v Německu vzhledem k času výrazně více než dávaly předpovědi, podle ICON D2 již mělo být vše mrtvé...

1978
# 02.07.2025, 23:05

Opět sem si zkusil vytvořit vlastní mapku rizik na zítřejší den. Bouřky by se měly vyskytovat hned ve 2 vlnách, jedna odpolední a druhá noční.

V počáteční fázi, krátce po poledni, už by se mohla začít tvořit první bouřkový jádra někde v oblastech JZ Čech, které by se velmi zvolna a pomalu měla přesouvat na V případně SV.
Lokálně zde hrozí přívalové srážky a také nárazy větru kvůli velkým hodnotám DCAPE, jejich pohyb bude omezen přes nízký střih větru a také slabší proudění. Energie na silné bouřky v oblasti 2 a případně 1 bude. Modely očekávají ML CAPE až kolem 1500J/kg, především na JZ Čech, dál na východ to pak bude slabších, ovšem stále solidních 600-700J/kg. Dynamika v podobě střihu větru bude horší, ovšem ojedinělá supercela není vyloučena.

Trošku nejistota je pak v oblastech Šumavy, i tam se ale lokálně nějaké jádro může vyskytnout. :blesk:

V jihovýchodní polovině území se pak dle některých modelů - ( ICON, SHD, ECMWF, ) mohou tvořit v pozdně večerních a nočních hodinách bouřky, které by měly nejprve přirůstat v oblastech Znojma, odkud by se mohly rozšiřovat dále na SV Česka. Doprovodné jevy ale nebudou tak intezivní, jako v odpoledních bouřkách. Tato činnost bude aktivní zřejmě první polovinu noci a bude se jednat o tvorbu ze zbylé potenciální energie, které by mělo být i v noci poměrně dost. Některé modely uvádějí hodnoty ML CAPE až kolem 400 - 600J/kg, což na klasické letní bouřky bohatě stačí, navíc od západu se bude s postupem večera a noci zvyšovat střih větru. :vitr:

Takže tolik k zítřejšímu dni. Jsem fakt hodně zvědav, jak to celé dopadne. :cool:

Mapka na zítra.
# 02.07.2025, 23:25

Těžko se něco bude na našem území zítra tvořit, když bude stále suchý vzduch. Jestli se něco objeví tak možná na frontě, ale jinak nic moc neočekávám. Za mě úplně zbytečná výstraha. Jen si na mě pak vzpomeňte. :blesk::D

# 03.07.2025, 07:25

Po ranním svěžím outflow a zbytcích oblačnosti se tu už velmi rychle vyjasnilo, teplota poletí vzhůru ..
Aktuálně +22°C a vlhkost 67%..

Zeu
6
# 03.07.2025, 07:46

Mlčí-li ESTOFEX mělo by být slunečno, ale kdo vám to zaručí?
Připravte se dnes na krupobití do 5 cm průměru krup a úhrny srážek do 90 mm / 3 h.
Vytipovaná lokalita: Prachaticko a Českokrumlovsko:blesk::vitr:

středeční Estofex
84
# 03.07.2025, 07:53

Máte někdo odkaz na ten automatický výstrahový model (asi od ESTOFEXu)?

# 03.07.2025, 08:07

Teplota letí vzhůru, rosný bod neochotně, ale také, vlhkost stále solidní..
SF je už ale blízko, těžko říct zda se to tady stihne, nebo , jako často, budu jen koukat na bouřky z okna do jižních Čech..

5
# 03.07.2025, 08:10

Já se stále přikláním k variantě, že se bouřky mohou odpoledne tvořit hlavně v J a JV polovině republiky ale nepůjde o žádné extrémní projevy. Bude se jednat o pomalu postupující bouřky s místy vydatným deštěm, který je potřeba jako sůl. Ideální letní bouřky bez extrémních projevů (jestli vůbec budou) ;-)

75
# 03.07.2025, 08:13

No já nevím, zatím mi přijde že každý model to má úplně jinak.. Podle aladina nás to těsně mine kolem 21hod.. podle iconu až kolem 1-2 ráno taky těsně a icon de tam má pro nás bouřky na zítra ráno 5-6hod.

# 03.07.2025, 08:14

Francois
Dneska to u vás moc nevidím, myslím, že i já budu koukat na bouřky východně od nás:prsi:

104
# 03.07.2025, 08:14

Lucina
Jediná jistota je radar,takto to vidí wetteronline a Slováci vysoké teploty

75
# 03.07.2025, 08:29

jack
jo wetteronline má pro zlín v 1 v noci 1kapku a pak taky až na ráno déšť místo bouřek. Ale tomu to poslední dobou moc nevychází

# 03.07.2025, 08:35

Marty78
Rozumím..ale nechám to očekávání otevřené..
Podmínky jsou dobré, oproti včerejšku je podstatně vyšší vlhkost..
Jen to načasování, bude to opět o 2-3 hoďkách sem nebo tam..:)

1365
# 03.07.2025, 08:43

Já si myslím že to dneska bude hlavně o jihu až jihovýchodu, možná něco i na jihu Čech, ale tady se určitě nic konat nebude, vše bude moc jižně.

Možná tady ještě nějaká šance je, ale to by se musely bouřky vytvořit tak západně od Brna aby to šlo na SV a na nás..

Oranžová výstraha od CHMI pro Slezsko si myslím, že taky nevyjde. I modely to naznačují všechno na jihu.

No uvidíme, co realita..

# 03.07.2025, 10:43

Přímo nad námi se už něco tvoří

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.