Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 23.6.
Nestíhám to sledovat, ale bylo to včera zajímavé, vichr před dvěma vlnami bouřek a mně z toho 4,2 mm
V Hošťálkové kámošovi odletělo všechno kolem baráku a nachcalo mu 25 mm a to jsme od sebe 9 km.
Srážky v červnu mám letmo 83 mm, průměr 96 mm
Nevim co ve čtvrtek, ale pátek dopoledne potřebuju bez kapky deště, no, snad to vyjde ať si dodělám prácičku
Rožnov čučím nás opět předběhl, kolik tam už máš za červen Alďas?
Mé shrnutí
Včera jsem se dopoledne rozhodl, že pojedu k Praze vyčkávat na bouřky, které se budou tvořit. S tím, že jsem doufal, že k iniciaci dojde na západě/severozápadě Čech a postup bude k východu. (Jde mi především o lov supercel) No dlouho se nic nedělo, většina buněk byla hoodně jižně a nevypadalo to ani, že by byly nějak extra silné (alespon ty co šly na Tachov a Plzeň) .. Vypadalo to dost ztraceně, nakonec až na samotné frontě najely bouřky na severozápadě/severu Čech. Takže byl přesun od Prahy nejdřív do Lysé nad Labem, ale šlo to naopak výrazněji na sever, takže jsem se přesunul ještě více k severu k Benátkám n/J, ale stále to nebylo ideální.. Nakonec poslední posun až k Mladé Boleslavi. Hlavní část, ale šla ještě v tu chvíli více na sever až k Turnovu, díky levostáčivé supercele, která vznikla na Lovosicku. Vypadalo to hodně ztraceně. Ale v dálce směrem na východ jsem zahlédl jakousi strukturu tvořícího se shelf cloudu, na radaru v tu chvíli nebylo tím směrem nic. Až po zhruba 5-10min se na radaru objevila buňka, která rychle zesílila do červené a začala vykazovat rotaci a lehce pravostáčivost, nakonec i vizuálně se vytvořil wall cloud. Málokdy se stává, že struktura najede dřív než samotná buňka vznikne, ale v tomhle případě šlo v mé oblasti i o silný inflow (vtok do teplého větru do bouře - což značí zesilování. Nakonec parádní struktura supercely u Bolky.
...
Ale to ještě nekončím.. Na Kladensku postupovala na Prahu velmi silná přeháňka, později se v tom objevily i blesky. Tudíž opět přesun na jih, nejdřív byla v plánu právě Lysá n/L, ale buňka spíše více postupovala k východu s lehkým stáčením na jih, takže jsem se přesunul až k Českému Brodu, kde jsem dorazil na polní cestu za pět vteřin dvanáct. Buňka vizuálně hodně přípomínala supercelu, zejména hodně zatočená struktura.(I na doppleru za Prahou měla rotaci až někam na východ Čech) Nakonec jsem stihl nafotit pár snímků než samotná silná bouřka přišla. Na jejím čele zejména silný nárazovitý vítr a kroupy o velikosti zhruba 1cm.
Bouřek není mnoho, takže za každý takový vydařený stormchasing jsem velmi rád.
@LukasVobecky
AuraPočasí
prostě letos je to o něco chudší.
Ano, je..
Což o to, SF co 4-5 dní, týden, to je fajn..
Ale v podstatě úplně chybí 2-3 denní situace s nevýrazným tlakovým polem a tvorbou bouřek z tepla, v instabilním vzduchu, s pomalým postupem bouřek a tedy lokálně vydatnými srážk. úhrny..
Případně nějaká výšková TN..
Buď je TV, tedy bez šancí na konvekci, nebo SF s poměrně rychlým přechodem a následně další TV..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.