Nárazy větru na Aladinovi vypadají stejně, ale mám tam naráz 97 km/h což jsem nezažil, maximální naráz který jsem zažil tak byl asi 80 km/h a to se až vrata otevřely. jsem připraven na to monstrum takzvané Derecho, pokud to bude ale je velká šance že jo.
No Aladin tam má bouřkový systém v Česku už od 14:00, ale ICON DE zatím ukazuje ve stejný čas tvrobu prvních bouřek a plus u nás zasahující déšť s ojedinělými bouřkami..
Pokud by ICON DE namaloval už něco na 17:00 teprve pro Čechy, tak Morava by to mohla hodně odnést.
Honzaaa Ano, na tuhle situace nyní myslím také a dost se tomu vyrovnává, i když Aladin ukazuje, že tentokrát část bow echa zasáhne i Rakousko (ale ve slabší formě). Ale vím, jak to tu v posledních bouřkových dnech bylo. Bouřky nás hodně obcházely a modely dávaly i nárazy o sile vichřice a stejně to bylo ve skutečnosti jinak (oni ty modely radši varují před horším a pak to vždycky zeslábnou). Neříkám, že tu chci tornáda, ale nějaká pěkná bouřka s lijákem by se hodila.
No Aladin už to zmírnil, jak jsem říkal. Nárazy už jsou většinou do 90 km/h. Zato ale ukazuje, že přes naší oblast by mohly projít i dva bouřkové systémy, tak uvidíme.
Honzaaa Dobře a co to dát do max 2 příspěvků místo 20? Stále stejná oblast už má frustraci když jedinej model aladin jim ubral sílu njn. Neboj se, ještě dostaneš kanóny bouřek. A taky krup větru minimálně 5krát tohle léto.
Peter Sedlák 1 Nemyslím si že kroupy budu mít 5 krat, vítr určitě jo ale kroupy. Kroupy u mně nejsou tak často. Letos jako Supercely nám zapekli a udělali vrstvu krup, ale jinak v loni maximálně dvě 1 cm kroupy spadly z jedné bouřky a to bylo vše. V 2022 a 2023 kroupy žádné. A v diskusi bouřková sezóna 2025 jsem psal své dny s bouřkama a úlovky. A měl jsem i Derecho v 2024 (teď přesně nevím jestli to byl rok 2024 nebo jiný) které přišlo v noci a já usnul. Ráno jsem chtěl rozbít stůl
Honzaaa U nás se kroupy vyskytují velmi ojediněle a když na nás nějaké jdou, tak se buď před námi rozpadnou a za námi se zase vytvoří a nebo nás obejdou, klasika u nás. Zatím celkem solidní krupobití bylo minulý rok v květnu - v tu dobu byly kroupy většinou do 1 cm.