Marty78
Když se čekají velmi silné bouřky, většinou na zvlněné studené frontě zasahují omezený pás území. Nyní budou bouřky více rovnoměrně v různých oblastech a to udává větší šanci na zásah. Navíc to nebude zřejmě blokovat žádná zbytková a frontální oblačnost. Pokud bude od rána celkově málo oblačnosti, tím lépe pro bouřky.
Diskuse o počasí Silné bouřky 15.6.2025
Peter Sedlák 1
Díky za vysvětlení. Perfektní.
Ono například i české radary zobrazují bílou barvu častěji. než dříve. Kdo sledoval radary mnohem dříve před například 15-20 lety, tak ví, že bílá barva se zobrazovala poměrně vzácně a kroupy padaly prostě z červené a hnědé.
Radarovou odrazivost je třeba brát vždycky s rezervou, ale pořád platí, že bílá barva na radaru = téměř 100% jistota, že padají kroupy, ale ty můžou padat i z nižší odrazivosti.
AuraPočasí
No ještě upřesním.. bílá barva né vždy znamená kroupy. Už se mi několikrát na lovu stalo, že jsem se ocitl v bílém jádru a kroupy nepadaly. Je tam sice vyšší možnost, ale nikdy to není 100% výskytu krup v bílém jádru.. Vždy záleží i na okolních podmínkách, když jsou faktory pro tvorbu krup, tak je vyšší šance v bílém jádru (60dBZ) a naopak no.
Zítra po delší době zajímavá situace na sledování. Bouřek bude poměrně dost a hrozí i že budou velmi silné. Budou postupovat docela pomalu a tak největší riziko je ve vydatném dešti. Máme zatím jen žlutou, ale co jsem se koukal na modely, tak ty ukazují plošně i přes 50mm.
Predators2
Tahle situace bude možná úplně nejlepší pro velkou část Čech, zejména někde od Prahy směrem na západ. Přesně jak píšete, čekal bych celkově více bouřek na hodně místech a určitě postupně pěkně narostou do větších rozměrů.
Ze zkušeností vím, že když se varovalo především před přívalovými srážkami, poté se vyskytoval často i velmi silný vítr a downbursty. Určitě se objeví i kroupy. Zítra to bude výživné.
Predators2
Ano, nyní to podle ICON DE vypadá, že to nejvíce zasáhne sever (před chvílí tam měl ještě nejvíce srážek na jihu). Ale i kousek od Jihočeského kraje to vypadá na brutalitu. Hlavní role bude zítra hrát hlavně přívalový déšť, který by mohl na sever přinést i přes 100 mm srážek - očekává to model ICON DE.
Zatím je to ale hodně nejisté.
Podle mě se zítra výstraha během bouřek změní i na oranžovou (hlavně kvůli přívalovým srážkam).
AuraPočasí
Hodně modelů tam dává výskyt samostatných bouřek, které by se pak měly spojovat do většího pásma, který by měl postupovat na severovýchod a zasáhnout spíše střední a severní Čechy. Také se ale zřejmě něco očekává i v jižních Čechách, takže vyjmuty z toho také nejsou. Zítra by se určitě mohl nějaký downburst objevit.
Nový aladin teď má v Sasku pěkný monstrum 😯 bude to hodně zajímavý
In-počasí
Souhlas každý nový výstup posune ty srážky zase jinam. Potenciál velmi silných bouřek je a teď už můžeme čekat co se bude dít.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.