Samik Je to tak. Dvojka kvůli velmi silným nárazům větru na konvektivních srážkách. Mimo jiné hodnoty střihu větru 0-1, 0-3 a 0-6km jsou též vysoké, vyšší je i helicita. Takže upozornění na možný výskyt slabšího tornáda je na místě. Vyskytnou se může.
Dvojku určitě v Sasku, třeba tahle linie, bez debat. U nás bych to viděl na stupeň 1. Na dvojku tu podmínky spíše nebudou... Tady zatím jedna přeháňka, 0,5mm, nárazy do 40km/h..
Francois Ale ve výstraze nejde o odrazivost nebo počet blesku v ní se řeší nárazy větru. U nás můžou být na radaru bouřky slabší ale pravděpodobnost silného větru je větší u nás tam to budou silné bouřky třeba bez větru
My jsme aktuálně bez proudu.. Od rána aprílové počasí, které se mění co deset minut, ale bouře žádné. Nárazově silně fouklo před deštěm a jsme bez elektřiny
Samik No však, já neřeším počet blesků ani odrazivost, nýbrž linii Ty linie v Německu, přesně kvůli větru jsem to sem dával.. Na nich jsou ,, dvojkové,, nárazy reálné.. U nás to prostě moc nevidím...
Frantis95 V tom Německu jsou aktuálně v nížinách místy srovnatelné nárazy s hřebeny Šumavy.. Zatím je to dnes kolem 70-80km/h.. V nižších polohách u nás zatím kolem 50km/h.
Tak teď jsem na chalupě u Dětenic a mám zde podezření na nízkou silně rotující základnu , napřed šel nevýrazný shelf a pak se začala oblačnost sesouvat a vytvořila zřejmě wall cloud který nasával vlhkost z lesů. Kroupy byly a nárazy větru až 60 km/h
Francois Ta nemusí nic znamenat xkrat taková linie přešla přes náš a žádný vítr z toho skoro nebyl natož na 2 takže to nic neznamená. 😉Jo když už je do luku tak to znamenat může. Jinak stačí si přečíst kritéria od estoflexu a hned člověk zjistí že 2 je tam kde hrozí tornáda u nás se to nezohledňuje.
Samik To těžko říct, co to tedy přes vás xkrát šlo.. V Německu jsou dnes největší nárazy právě na těch liniích.. Je to obvyklé a je vcelku jedno, co si o tom myslíte zrovna vy... Na ostrých, tenkých bouřkových liniích dochází k silným nárazům větru prakticky vždy.. Pozorovat počasí nestačí, je třeba i vnímat, co a proč se děje....