Peter Sedlák 1
Já budu optimista, ICON DE si furt drží bouřky u Prahy s pomalým postupem na východ, a Aladin dává kolem Prahy cape až 3200 j/kg, ale nebude to jen o cape
Nezbývá nic jinýho než čekat a potom něděle a pondělí snad podrží
Diskuse o počasí Silné bouřky - 31.5 - 2.6. 2025
JUGOCV
Několikrát jsem pozoroval modelové CAPE u Aladina x GFS x reálné sondážní měření.
Nedělal jsem to mockrát upřímně, ale většinou vycházel dobře právě Aladin (+- 200 J/kg). GFS CAPE často podhodnocoval v porovnání. Mene často se stalo to, že Aladinu to nevyšlo a nadhodnotil. Ale zase i GFS to kolikrát vyšlo.. někdy tak a někdy tak jednoduše.
Možná si zkusím udělat nějakou tabulkovou analýzu těch modelů, kteří ukazují CAPE a porovnam reálné měření.
Uvidíme , jak se oba dva zachovají v těchto nastávajících bouřkových situacích
Zítřek a neděle jsou snad ještě víc nejisté než pondělí, tam se aspoň globální modely lehce shodují. Jen ICON ten bouřkový systém poslední výstup posunul víc na jih, ale to teď bude skákat sem a tam pořád, jelikož je to rozhraní.
Saphirek
Model Aladin na Ventusky zobrazuje energii v podobě MU CAPE - ( Nejnestabilnější konvekční dostupná potenciální energie ) za to GFS značí ML CAPE - ( Mixed Layer CAPE ).
MU CAPE ukazuje, kolik energie by mohla mít ta nejvíce nestabilní vrstva vzduchu, i když se za normálních podmínek nemusí vůbec aktivovat.
ML CAPE zase říká, kolik energie má běžný vzduch u země, ze kterého se nejčastěji tvoří denní bouřky.
Kdyžtak se omlouvám za popis, pokud by to šlo hůře pochopit. Ale za mě je určitě lepší koukat na ML CAPE.
Jinak GFS i ICON opět úřadují a na pondělí přidávají srážky o sto šest.
šmankote co ten Aladin, dyť neslavím narozeniny.. je tak hezký, až se tomu nechce věřit.. Otázka zní: Promítne se to do reality? Letos zatím pořádnou bouřku odfocenou nemám.. ale proti jsou další modely. Nikdo nic moc nedává, kamarád ale říkal, abych tentokrát dal na Aladina..
Na obloze aktuálně velké množství altocumulů floccus a castellanus..
Fstorm
Ahoj, jestli je tohle předpověď na dnes tak mě to zklamalo.. nedává sem ani 1. Spíš nějaké ojedinělé výboje.. nj zase Čechy.. doufám, že to vyjde Aladinovi dneska..
bohužel ani Icon ani SHD sem nic nedává.. Aladin nám přeje zase až moc. Ale je jediný..
nějaké bouřky tam jsou příští týden, většinou ale v noci, k ránu.. nic zajímavého. Probuďte mě až budou pořádné bouřky..
no, ať tak či tak, neponechám raději nic náhodě a jedu si natankovat za chvilku...
Jinak dnes je to přesně 9 let, kdy byl na stanici Albrechtice-Žáry zaznamenán nový rekordní úhrn srážek za 60 minut 120 mm.. za mě je to těžko představitelné, ale stalo se. Výškové proudění tehdy bylo od severozápadu, bouřka ale postupovala od jihovýchodu a nad stanicí setrvala po delší dobu s maximální odrazivostí.. tož co dnes? Taky se dočkáme silného deště někde?
Já jsem osobně zvědav co tedy dneska v dalších dnech bude. Určitě věřím, že budou maxima hodně vysoko až do pondělí, ale ohledně bouřek těžko říct. Aladin vypadá na dnešek až podezřele dobře. Já předpokládám, že vyjde spíše varianta ICON DE, tedy bouřky zejména severozápadní část Čech a posléze i zbytek severní části republiky. Bouřky budou hodně orograficky vázané, ale přes den slezou postupně do nížin a budou směřovat od severozápadu na jihovýchod. Zítra to může dopadnou všelijak. Fronta se začne vlnit, takže co model to poloha bouřek +/- 300km jinde.
Ještě větší nejistota je v pondělí. Pokud fronta a její vlna půjde příliš rychle jak maluje Aladin, tak JV srážek moc nezíská. Naopak ICON, Ecak a další věří v poměrně pozdní přechod a s ním spojenou výraznou bouřkovou činnost.
Dneska bude nejtepleji na SZ, zítra se začne vytvářet teplotní gradient, takže více na JV co se maxim týče. No a v pondělí na JV možnost až 28°C, v Čechách na frontě o 10°C méně.
Neděle je najednou hodně nejistá protože teď to může zničit déšť a oblačnost co by mohly přijít během dne a bouřky spíše východ.
Při našem štěstí vyhraje bordel.
Jinak kumuly jsou velmi vysoký takže je velké Cape. Mohlo by něco alespoň dnes.
Tak a začínáme
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.