Předchozí dny nás ve velkém ovlivňoval především déšť, přeháňky a také ojedinělé bouřky, ve středu se ale můžeme těšit na další zajímavou situaci, kdy bouřek ale nejspíše rapidně přibyde.
Ve středu by měla přes Česko přecházet studená fronta, na níž by se hlavně odpoledne a večer mohly vyskytovat i četnější bouřky. Nejprve by dle modelů měla konvekce vypuknout na Z/SZ Čech, odkud by se měla rozšiřovat dál i do středních a severních Čech. Podmínky pro tvorbu bouřek budou vcelku dobré, na západě Čech budou hodnoty CAPE dosahovat až 600-700J/kg což v kombinaci se studenou frontou a výraznější dynamikou může udělat své. Není vyloučeno ani pár supercel.
Situace se bude pak dále rozvíjet i na východ území. Zde se očekává vznik bouřek až v pozdějších večerních a nočních hodinách ze středy na čtvrtek. Bouřky by měly vznikat hlavně ze zbytkového CAPE + podpora fronty a zvyšující se střih větru s postupem noci.
Situace jako taková vypadá zajímavě a po dlouhé době se tak můžeme dočkat i letních silnějších bouřek.
Diskuse o počasí Bouřky 21.5 - 22.5. 2025
Klokan_0
Konečně je před námi nějaké to spestření chládné květnové epizody.
ICON DE tam na odpoledne kreslí slušné bouřky hlavně pro SZ/Z čechy podpořené studenou frontou a také jak píšete zvyšujícím se střihem větru se začínajícím večerem
Vlhkosti ve výšce bude také hodně, takže bych to snad bral jako takový rozjezd letos zde zatím dosti nepovedé sezony
PS: teď jsem chtěl založit téma
Některé modely očekávají bouřky i dnes na SZ/S Čech, ale budou jen orografické. Energie dnes max do 150 j/kg (ML CAPE)
Zítra o něco lepší, ale jsem toho názoru, že silnější bouřky budou spíše na východě Čech, kde bude vyšší energie (600 ML CAPE). Střih zítra bude narůstat až s frontou později odpoledne, od severozápadu. Takže jestli něco bude vznikat brzy odpoledne tak to budou spíše orografické bouřky nebo bouřky téměř bez pohybu. No alespoň něco po těch chladných dnech.
Zkusil jsem si vytvořit menší mapku na zítřejší den.
Spousta modelů si stále drží bouřkovou činnost v celé dráze přes SZ a severní Čechy. Přemýšlel jsem také o tom, že bych 1 stupeň umístil i na východ Čech. Jak už tu psal Lukáš, podmínky tam budou o něco příhodnější, ale spousta modelů tam nemá žádnou bouřkovou činnost, takže tady těžko říct. Jinak ta možnost těch orografických bouřek před odpolednem na krajním Z a SZ je také pravděpodobná. A právě zde za mě platí 1 stupeň před vydatnějšími srážkami a také menšími kroupami. Nejmenší šanci na bouřky pak tipuji v okolí JZ a jižních Čech.
Dále s postupem fronty více na východ se bude bouřková činnost i nadále vyvíjet, na tom zmiňovaném východě Čech je to trochu horší s tím odhadem na intenzitu, ale nějaké bouřky se tam určitě také vyskytnou, jen podle modelů asi ne v takové míře jako na západě.
S pozdním večerem by se pak podle některých modelů měla bouřková činnost rozrůst až na Moravu, kde je ale také menší nejistota. Například model SHD maluje k večeru na Vysočině a v Jihomoravském kraji ML CAPE až 800J/kg což by s příchodem fronty a zvyšujícím se střihem mohlo udělat své. Na opačné straně je tu pak model ID2 který tu má stále solidních 300-400 ML CAPE ale vývoj bouřek v této oblasti neočekává, má to posunuté až dále na Severní Moravu ( Oblast Svitav a Šumperk ). Tak uvidíme, kde se nakonec bouřky vyskytnou. I přes tu nejistotu sem se ale rozhodnul dát 50% i na východ území.
Obávám se že u nás bude zase jako vždy bezoblačná díra a nebude nic
Zde na východě dnes bouřky nečekám. Bude krásný květnový den, i když s chladným ránem, jsou 4 stupně.
Ani Slováci bouřky nečekají, a to ani ojediněle, viz předpověď
https://www.shmu.sk/sk/?page=58
CHMU to psalo, že zpočátku prý bude suchá vrstva do 4km
obavam se ze českého lesa se zadna bouřka nedotkne ale aspon ten dest
Tady u nás v Usti uz parádní hromy
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.