Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečný den beze srážek, ale s mírným ochlazením

Diskuse o počasí Bouřky 20. - 21.4. 2025

# 19.04.2025, 14:26

Zdravím.
Oproti původním předpokladům, kdy se čekaly nějaké bouřky v pondělí, to nyní vypadá, že by se něco mělo vyskytnout už zítra, v neděli 20.4.
Především na západě Čech.
Estofex vydal na zítřek stupeň 1., pro Německo a západní Čechy..
,,V plánu,, je slušné CAPE (Aladin dává vyšší hodnoty než ostatní modely) i nějaký střih větru.., plus přízemní vlhkost po včerejším dešti by též mohla konvekci podpořit.
V pondělí by se pak bouřky měly rozšířit o něco více na východ dál do Čech , až k Vrchovině.
Tak uvidíme, pojďme diskutovat..

Estofex 20.4. 6:00h - 21.4. 6:00h
CAPE neděle, dle modelu Aladin
Pondělní bouřky dle modelu ICON
189
# 19.04.2025, 15:43

Francois
Nechápu ten gfs že má Cape sotva 200 oproti aladinovi,každopádně by měl být i slušný střih větru.Bude záležet v kolik hodin to přijde,icon-De tam něco má ale až před půlnocí.ČHMŮ píše že pro vznik bouřek nebude dobrá podpora zítra,bouřky budou vázány spíše na hory.

# 19.04.2025, 18:08

Tady nic nebude.
Noc na pondělí diskutabilní, ale kdyby aspoň zazněl hrom tak fajn.

Pondělí to mělo být tady, ale střed čr zdá se znovu zvítězil a od rána malují od jihu po SV bouřky, icon aladin MCS.

96
# 19.04.2025, 19:46

Peter Sedlák 1
nakonec to dopadne jak miule...vytvoří se linie u KV a těsně před Kadaní to chcípne a bude z toho déšť :D
stále jsou mizerný podmínky..hold na pořádný si budeme muset ještě cca měsíc počkat - konec května a dále..
Mimochodem CTRA ZATÍM experimentální předpověď nevydali..

btw: jsme těsně na hraně..tak jsem zvědavej

zdroj: https://radar.bourky.cz/ ESTOFEX
1457
# 19.04.2025, 23:18

Zítra na krajním Z a SZ nějaká šance na výskyt bouřek určitě bude, tipuji tak 30-40%.

Pondělní večer a noc na úterý vypadala ještě včera modelově nadějně pro Z ale modely ted váhají a buď srážky malují více na východ - ( ICON, SHD, Aladin ) a nebo jsou tu tací, kteří malují čistou nulu pro všechny, jako například - ( GFS, KMA-UM a částečně i Ecák ) tak uvidíme, co s tím modely udělají zítra, ovšem se zdá, že to bude letošní první plošnější bouřková situace.

ICON srážky na pondělní / úterní noc.
SHD srážky na pondělní noc
GFS srážky na pondělní noc
# 20.04.2025, 07:39

Směr to má dobrý..
Uvidíme, co pustí nahoru Alpy, ale postup ze Středozemí přes Itálii k severu bude zřejmě dynamický, rychlý, na západě by to mohlo večer klapnout..

63
# 20.04.2025, 08:30

Aladin dával (planou) naději na možné první letošní bouřky i v naší oblasti, ale jako vždy je to vše odsouváno k východu. Jsem zvědavý, jestli se první bouřky dočkáme už v květnu nebo to bude až červen.

# 20.04.2025, 09:07

Půjde to nejspíš klasickou dráhou takže my víc na západ utřeme hubu zase.
Snad to přes léto nebude stejny

# 20.04.2025, 09:35

Horkeypes
Je to roky stejný takže i tohle léto taky.
Nemá to smysl

# 20.04.2025, 10:07

Zase to začíná hezky, ojedinělý bouřky na Z večer a v první polovině noci, zítra bouřky od Prahy dal na Východ nejdřív a možná ctvrtek/pátek zase jen východ :D

312
# 20.04.2025, 10:15

Neskutečný, dneska má SZ alespoň šanci na něco menšího, zítra 10000% shoda od úplně všech modelů na tradici. Tady je prostě něco špatně, bylo by fajn kdyby nějaký odborník popsal tuhle změnu v posledních x letech. Jestli bude vidět večer alespoň hodně vzdálená blýskavice tak to bude zázrak..

# 20.04.2025, 10:27

Ondris
No já se možná dočkám už zítra, tak jsem osobně zvědav. Vzhledem k možnostem, které mám, tak plánuji se za bouřkami při nejhorším i přesunout.

No já jsem s první bouřkou optimista. V roce 2019 přišla první až 2.6., takže počítám, že to později snad ani nejde. :D

Nicméně k tomu zítřku nějaké závěry až zítra. Však je čas.

# 20.04.2025, 10:52

Pro nás zase nic ...
Asi to tak letos bude že budou bouřky na pomezí Čech a Moravy

# 20.04.2025, 11:53

jack
Naprosto zprzněný článek. Tohle je ostuda sdílet, protože nadpis naprosto nekoreluje s tím, co KOS vydala jako prohlášení na FB. Žádné oficiální sdělení, že se vyskytnou silné bouřky nikde nezaznělo, ale jak je zvykem u mediálních domů, tak pro prvotní šok a nával čtenářů udělají cokoliv. Pak se člověk diví, že česká veřejnost je tak laxní v tom přístupu k oficiálním varováním, když je takovéto mediální domy dennodenně zásobují odpadem. Jedna věc je informovat o riziku, ok naprosto. Druhá věc je ale podání, to je katastrofální.

# 20.04.2025, 12:12

Daniel Moudrý
Asi tak, takhle to bude zase celý léto, zdá se mi že poslední bouřkovou sezónu neměl už Z a JZ ani bouřkový systém

# 20.04.2025, 12:28

Marco11_
Nn žádnej.
Dřív systémy chodily z Bavorska a teď už nic.
Západ všechno přeskakuje a když ne tak je to slabota

56
# 20.04.2025, 12:38

Milióny článků, modelů. A příroda si to stejně udělá podle sebe.

189
# 20.04.2025, 12:39

Z Bavorska odpoledne přijde na západ vysoká oblačnost tak aby to nebránilo dnešním bouřkám večer na západě.

# 20.04.2025, 12:47

kuba
žádný vliv to nemá.

SZ nebude mít komplex co za to stojí už čtvrtý rok.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.