Diskuse o počasí Bouřky 23 - 25.3.2025
My jsme se vyskytovali v Kyjově zrovna v 19:10 hod. Bylo to teda šílený. Stěrače nestíhaly přívaly vody. Na silnici nebyly přes vodu vidět ani pruhy. Odbočovali jsme na Svatobořice-Mistřín, málem jsme se netrefili do odbočky. Občas jsme vlítli do kaluže, udělali jsme vodotrysk, že jsme zase nic neviděli. Za tou dědinou byla na silnici vrstva krup + další bordel z polňaček. Blesky silné, že bylo vidět chvílemi jak ve dne. Skoro bych věřila, že jsme projeli supercelou.
Bylo to o pár minut dříve, mezi 18:55 a 19:01.
Tady ještě teď večer občas pršelo, ale intenzita už jen slabá až mírná, dalo to jen 0,3 mm srážek. Dnes jsme neměli moc štěstí, úhrn je jen 0,6 mm, ale úvod bouřkové sezóny 23. března a ještě k tomu hned s třemi bouřkami (byť dvěma vzdálenými a jednou okrajovou), to beru všema deseti.
Protivanov u Prostějova také škody po bouřce: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1072929141545...
Nejlepší je ČHMÚ, který odpoledne psal o jarním deštíčku v bouřkách.
A v tom jarním deštíčku lidi plavou a hasiči zachraňují.
Pak se tam s lidmi v komentářích na Facebooku hádají, že si to ty obce způsobili sami a že se nemusí varovat. Jindy, když varování vydají a pak nic není, tak zase tvrdí, že to spadlo v lese.
Psali, že to na oficiální ČHMÚ výstrahu nebylo. Parametry výstražného systému to sice možná nesplnilo - jako stanice v podstatě nemají 30 mm. Jenže ten systém je v tomhle nedostatečný - není důležitý celkový úhrn, ale mnohem významnější je intenzita srážek. A ta v těchto místech určitě dosahovala přívalových hodnot.
Tady v okolí nejvíc dole v Hošťálkové 19,1 mm, Maruška má 15,5 a já mám 14 mm. A březen nadprůměrný od povodňového září, mezitím všecko podprůměr.
Zajímalo by mně co Pavell ve Střelné, poslední dekádu už odepisoval a jestli nedostal ban třeba... to by bylo škoda jak ten Ondráš
Je tu teď fajná mlha, teplota +6,7
Tak jsem čekal ten déšť co pořád hlásí že má pršet a všechno to couvá zpátky na jih,tady je slunečno a klidno 10,3°C.
Tak už máme první slabší bouřky v rakousku, u nás zatím jen přeháňky
Pěkná bouřka byla na Prachaticku,u nás oblačno,ráno spadlo 4mm srážek,14°C.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.