Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Pozor na kalamitu, nejdříve přijde sněžení, odpoledne od jihozápadu silná ledovka

Diskuse o počasí Bouřková sezóna 2025

# 01.01.2025, 22:45

Pro rok 2024 neexistovalo obecné téma o bouřkové sezóně, pokud jsem se tedy nepřehlédl. Pro letošek to změním. Přijde mi, že je lepší diskutovat o srážkách a bouřkách odděleně a psát své statistiky zvlášť, aby ty příspěvky nebyly tak dlouhé. Česká zima v nížinách je navíc až příliš nudná (a stále nudnější), a tak otevírám diskusi, ve které můžeme probírat, co očekáváme od nadcházející bouřkové sezóny. :blesk:

37
# 02.01.2025, 08:38

Myslím, že neexistovalo, proto bych ještě bouřkovou sezónu 2024 shrnul.

Celkově výrazná, přívalové deště a přívalové povodně - hodně, kroupy - hodně a velké, nárazy větru - hodně (včetně výrazných plošných situací), například masivní downburst severně od Brna na masivní silné supercele 21.6.2024 shodou okolností na letní slunovrat. To byla také TOP situace roku, nejsilnější bouřky, často s velkými kroupami.

Kdybych měl hodnotit za Prahu - záleží v jaké části města, ale celkově spíše průměrná, někde i podprůměrná sezóna. Polabí okres Mělník zde nadprůměrná, protože se vyskytlo několik krupobití i silné supercely a celkově výrazná sezóna. Pokud bych to měl shrnout obecně v ČR, pak vyhrála Morava, kde byl výjimečný počet bouřek hlavně v červnu a často silné bouřkové systémy. Loni převažovaly bouřky na zvlněných studených frontách a orografických na horách bylo méně. Podle mého názoru to souvisí se změnou klimatu a změnou vzorců proudění v létě.

Bouřková sezóna 2025
Očekávám, že bude výrazná a možná i výraznější než loňská. Těžiště bouřek se přesune možná trochu víc do Čech, ale větším lokálním a regionálním rozdílům v počtu bouřek se nevyhneme, to k tomu prostě patří. Obecně mám předtuchu, že by letos mohla zabodovat více Praha a okolí, kde v minulosti byly roky s výrazným počtem bouřek a napomáhá tomu i tepelný ostrov města. Čekám opět i častější supercely, ale i další typy bouřek. Těžiště hlavně červen - červenec, ale něco mi říká, že by mohlo zabodovat klidně i září a duben, více než loni.

1345
# 02.01.2025, 09:15

Tak s tímto tématem tu tady po delší době taky trošku ožiju. :)
Loňská sezóna 24 byla opravdu slušná jízda.
Oproti roku 2023 bych řekl, že to byla jiná liga. Sice ta 23 nebyla tak nejchudší, ale byl velký počet situací, kdy se do toho hodily samé vidle a byl to prostě samý fail, hlavně pro Čechy. No zpět k loňskému roku:
Od stacionárních bouřek s přívalovými dešti (hlavně na západě) a chaotických multicel až po spoustu silných supercel s velkými kroupami. Na Moravě si také užili mnohokrát i opakované přechody squall linií a MCS systémů, kterých rozhodně nebylo pomálu.
V mé oblasti se toho taky vyskytlo poměrně dost, každou chvíli bylo za rohem nějaké překvapení v podobě shelf-cloudů, cbček atd.
Rok 2025 bude dle mě trošku slabší, ale průměrný. Taky si myslím, že bouře budou nadále preferovat spíše oblasti od pomezí Čech až na Moravu. Ale stará dobrá tradice od Šumavy přes Jižní Čechy a po Prahu by mohla také zabodovat. No uvidíme, jaká bude. Už se to zase pomalu, ale jisté blíží.

# 02.01.2025, 09:20

Letos zase vyhraje tradice.
Modlím se za jednu MCS.

Ale ne, loni to bylo fakt nejlepší od 2019/21. Už hned v dubnu něco vzdáleně škrtlo, asi šlo i o první supercelu. Květen byl zajímavý, protože si lokální bouřky desetkrát snědla Bílina a po ní Chomutov. Tady jen okrajově nebo vzdáleně šlo.
Byly supercely ale i jedna tromba.
Červen se rozjel až na konci, doteď samé falešné naděje na modelech které končily na Moravě nebo v Německu.
Červenec přinesl asi nejlepší bouřky, hodně supercel, klasických i lowtopped.
Srpen byl velmi dobrý, 4 přímé bouřky, zase jedna supercela která vznikla z interakce miliónů buněk a dala sem kanonádu blesků. A tím sezóna končila.

Chybí MCS, to by sezónu posunulo jako nejlepší od 2017.
Na přímou se čekalo až na konci května, docela po stopách 2023. I když 2023 mělo commu v únoru.

Snad přijde alespoň jedna MCS.

# 02.01.2025, 09:26

sezóna 2024 co se bouřek zde týče byla krátká, ale o to mnohem intenzivnější než sezóny minulé
započatá koncem května, kdy se tu dokonce i vyskytla tromba, později výšková tlaková níže způsobila během pár dní opravdu velký počet vzdálených, blízkých i přímých bouřek, občas i s trvalými přívaláky, díky čemuž květen skončil srážkově mimořádně nadprůměrem.
v červnu se poté bouřky uklidnily, až ke konci se znova začaly více objevovat. vyskytly se i nějaké noční menší linie. na vysvědčení byl divoký den se spoustou přeháněk a i jednou supercelkou se silným deštěm.
červenec vypadal zprvu hrozně, jedna studená fronta přinesla nějaký výraznější outflow bouřky s trochou deště. pak ale přišly rozhraní a jejich nepředvídatelnost nám vykouzlila jednu z nejsilnějších bouří za třeba 10 let. 10.7. mohutná a trvanlivá bouře s downburstem přinesla hurikán jako jsem nikdy předtím nezažil, ukázková velmi silná bouřka a pravděpodobně znovu i s rotací. o 2 dny později další chaotický rozvoj a další zásah supercelou, tentokrát mnohem slabší
další bouřky pokračovaly na přelomu měsíců, byly slabších charakterů a bylo mezi nima i hodně nočních. 15.8. se vyskytla další větší bouře, která házela obří množství CG blesků. pak ještě jedna rychlá noční linie, a to byl v podstatě konec, ke konci srpna už. od té doby nic
od konce května do konce srpna se tu vyskytlo možná i přes 20 přímých bouřek, což je mimořádné číslo oproti letům minulým, o kterých radši pomlčme.

# 02.01.2025, 10:46

Co se týče Prahy tak sezóna 2024 byla určitě lepší než ta předešlá 2023.
První vzdálenou bouřku jsem zaznamenal už 5.4,
Která se vyskytla na teplé frontě.
Poslední bouřku kterou jsem zaznamenal byla 18.8 s krásným shelfem a s nádechem zelený což dodalo bouřce krasnej vzhled.
Bouřek tu bylo celkem hojně, většina z nich přišla s krásnou strukturou a blesky taky fajnec.
Nejlepší sezóna od 2021.
Jen chybí ty MCS který si užívaly na jiné straně republiky ale doufám že by rok 2025 mohl v tomhle ohledu být přívětivější i pro Čechy.
Celkově mám ze sezóny dobrý pocit ale uvidíme co bude. :D

114
# 02.01.2025, 13:08

No loňská BS. Nebyla nejlepší, ale stálé si myslím a mnozí mi to dají za pravdu že sezona 2021 byla asi nejbouřlivější a po ní 2024. Hlavně červen 21. Kdy samozřejmě udeřilo tornádo F4 na jižní Moravě. Ten den a hlavně večer byl asi nejbouřlivější co si kdy pamatuju a před tím a po tom to bylo taky maso.

Tak asi tak, takže 2021 byl asi top a pak po ní 2024, 2023 atd.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.