Diskuse o počasí Silné až velmi silné bouřky od 13.8.
no tykráso to jsou exploze tohle vypadá jako lidl verze 10.7.
tak to jo. v životě jsem se necítil víc americky jako teď. byly to neuvěřitelný šlehy, blesky všech druhů všude kolem, v dešti probliklo i několik čar do země. pěknej silnej přívalák, na začátku s gust frontou/outflow, protože už bylo podstatně chladněji, což ale není dobře, teď začne naplno pražit slunko do vodou nasycenýho vzduchu. 20mm spadlo
ale ten rosnej bod předtím prostě naznačoval, že fakt něco bude. 21°C to bylo fakt moc, atmosféra byla nabitá a došlo k iniciaci a přežití orografie
MostMost
já byl na Žatecký a solidní slejvák 20 minut, hlavní jádro šlo severněji takže víc na sever bude více úhrnů. Blesková aktivita byla jen větší a větší takže na konci bouřky a po ní už to šlehalo všude, viděl jsem pár plusáků na široký vrch když už byla bouřka v Bílince. Za mě krásná bouře, v severním jádru asi malý kroupy.
To jezero přitahuje bouřky více, asi je čas aby důl Vršany bylo zatopeno, pak to možná bude chodit i více sem. A ještě zatopit důl ČSA pro mírnější blok v zimě.
Ty bouřky na SZ se neuvěřitelně rychle rozpadly, přestože je pravé odpoledne a člověk by čekal spíše zesílení a rozvoj...
Jinak koukněte na srážkové mapy. V úterý toho bylo na Šumavě celkem málo, spíše v Bavorsku. Dnes ráno to pěkně naskočilo od Prahy směrem na SV.
Valep
Úhrn je tam aktuálně 40 mm: https://hydro.chmi.cz/hppsoldv/hpps_srzstationdyn.... Ale plavení aut může souviset také s výkopem na silnici a třeba nefunkční kanalizací kvůli tomu.
Peter Sedlák 1
Já jsem přes den vždycky venku a pak i pohled na nebe řekne víc,jak na radar.Bylo to milé překvapení,za 20-25 minut skoro 15mm,pravda,šlo to zas víc severně,ale mě to tady často lízne a jde to na Bílinu.Posledně po půlnoci šla bouřka i z jihu,no víme,jak to dopadlo.Těžko říct,zda má jezero nějaký vliv,já si myslím,že je na to pořád malý,ale letos je tráva víc zelená než žlutá, loni to bylo naopak.Ty rozdíly v rámci relativně malého města,to je někdy nářez,uvidíme,čím překvapí so - ne …
Jeseníky občas umí pořádné orografické bouřky, je to 2. nejvyšší pohoří v ČR a navíc o něco více rozlehlejší než Krkonoše. Tohle je ještě nic, kolikrát tam byly větší brutusy. Jinak už v rané fázi vývoje bouřky nad Jeseníky byl vidět Cumulonimbus z dálky cca 200-300 km až tady z Mělnicka. Neuvěřitelné. Je to jako obrovský 10-15 km vysoký mrakodrap. Byla to jediná bouřka směrem na východ a tak bylo snadné lokalizovat na který Cb vlastně koukám a kde se nachází. V dohledu nebránila žádná další oblačnost po určitou dobu.
edit: Tak v těch Jeseníkách 70 mm za hodinu, ale na velmi malé ploše. Bouřka už se rozpadla.
To bylo predpovedi na bourky a ve finale je uplny hovno, kdyby dneska rano nebyl ten kolac, tak je hovno s velkym H. Do soboty bude stale hovno a to he jeste neni nic jisteho.
Skodovka je uz bez vody, odebira se pouze v noci. Odebira z říčky Bělá.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.