Mě fakt fascinuje, jak se dokáže nad určitou oblastí přehnat X bouřek, jako by tam byla nevyčerpatelná energie a jinde prostě nic. Tyhle rozdíly v počasí jsou někdy tak velké, že je to vlastně fascinující a větší už být ani nemůžou...
A stejně tak mě fascinuje, jak jsou modely a předpovědi kolikrát celkem vedle a bouřky jsou někdy silnější nebo naopak slabší proti očekávání. Ale myslím, že to dělá hodně ta teplota. Ono prostě jak je přes 30°C, tak to dává těm bouřkám dost sílu, když jsou příhodné i ostatní parametry.
Diskuse o počasí Bouřky od 9.7. do 13.7.
Ondris
Já v pátek naopak čekám něco většího. Myslím, že to vychází příhodněji, zatím co jsem viděl u modelů. Dnes to trochu připomínalo bouřky z tepla, ale v pátek se zřejmě zformuje cosi souvislejšího, co bude nabíhat od jihu a k východu postupovat velmi pomalu. Čekám, že to přejde přes celou Prahu a prakticky i celé střední Čechy. Ale sledovat radar se mi znova nechce, ono když se to schyluje k bouřce, je to poznat hned od oka a nebo když to jenom blbne kolem dokola a jinak nic.
Ta fronta v pátek bude více zvlněná, takže bouřky budou fakt mít tendenci se více shlukovat a udržovat nad určitou oblastí bez výraznějšího postupu. Dle mého to bude dost souvislé a plošnější.
Nás to tady vzalo skoro hlavním středem, naštěstí bez škod, vítr poměrně mírný, sem tam nějaká ta kroupa, vypadalo to teda hrozivěji, hodně vydatně pršelo cca 45 minut bez nějakého brutus přívalu ??
To zelené monstrum, co šlo na Hradec se vytvořilo přímo nad mojí hlavou. Další silné okolní bouřky se tvořily mimo, bylo to jako kdyby vybuchla atmosféra, neustále to blikalo v těch strašidelných zelených mracích. Teď nakonec se vytvořily další bouřky, které hážou v dálce hodně CGček. Nejdůležitější je, že zase krásně leje.
Edit:
Už přestalo, bouřka za námi výrazně zesílila jako minule, jde stejnou oblastí. Tam se tomu nějak až moc daří. My jsme vlastně taková spouštěcí díra.
Ty dnešní bouřky bych hodnotil jako jedny z nejsilnějších v letošním roce. No a na jihu Čech opět výrazná kroupová jádra a pojede to ještě dál. Upřímně já vidím tu bouřkovou sezónu pozitivně i tady v Praze, kde to nebyla žádná sláva. Kvituji, že se bouřky vrátily do Čech, protože v červnu chodily z asi 90% přes Moravu a taky kvituji, že se to pořád točí dokola. Netrvá to ani týden a přijde zase hned další výrazná situace s bouřkami. Nečekal jsem, že po chladném úvodu července se to zase takhle rozjede a 6. červenec stál za to v JV části Prahy. Podle mě to bude pokračovat dál a letos je to celkově výživné. A ani není ještě polovina meteorologického léta.
nademnou to dokonce byla supercela, co se roztáčela už nad mostem. ani to srážkově nevypadalo tak výživně, ale opak byl pravdou a vzešla z toho nejsilnější bouře za desetiletí
Knedlík už je téměř přes celé jižní Čechy.. měl jít téměř celý přes Rakousko na Moravu..
Modelům to dneska úplně nevyšlo..
Asi nejblíže byl hned ranní Aladin, který dával bouřky i do západní půlky Čech..
Poté polední výstupy modelů posouvaly veškeré hlavní odpolední dění víc na východ, hlavně na Vysočinu, což vůbec nevyšlo..
Dostanou se tam ale bouřky později večer a v noci.., možná i dál na Moravu..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.