V sobotu večer a v noci na neděli, by měla od západu přecházet studená fronta, která by mohla zejména na západ ČR přinést i silnější bouřky. Modely se ovšem ještě úplně neshodují, jak moc výrazné bouřky se zde vyskytnou. Hodnoty CAPE se budou na západě pohybovat kolem 800-1400J/kg a dynamická podpora bude zdá se velmi vysoká. ( Střih větru až 20 m/s ).
V neděli už by fronta měla postoupit více na východ a zde by se měla začít vlnit na frontálním rozhraní. Teplotní kontrast mezi západem a východem ČR bude kolem ( 10-15°C ) a tak v chladnější západní polovině ČR se dají očekávat spíše vydatnější a trvalejší srážky, na východě se naopak vyskytnou i silnější bouřky. Model GFS dokonce několik výstupů po sobě maluje i rozsáhlejší bouřkový systém, který by měl přes ČR přecházet v noci z neděle na pondělí. Situace je ovšem stále nejistá a tak uvidíme, jak se s tím modely poperou.
Kolik blesků se vyskytne v Česku od 6.7 do 8.7. 2024 ?
0 až 10000 blesků
5 (31 %)
10001 až 30000 blesků
9 (56 %)
30001 až 50000 blesků
1 (6 %)
Více jak 50000 blesků
1 (6 %)
Celkem hlasů: 16 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Střih větru v sobotu večer. / Ventusky.com
Srážky v neděli večer. / Ventusky.com
Teplota 2m nad zemí v neděli odpoledne podle několika globálních modelů. / Ventusky.com
GFS jede pro Čechy vysloveně pohádku, mně připadá, že tam na Z od Prahy a JZ půlka prší pořád, Brdy a Šumava snad nemohou být na suchu nikdy, tam naroste vždycky všechno.
Klokan_0 Jo vím, jedu tam v pondělí na dovču do Tábora vedle ZOO, tak snad už bude po všem a nebudou škody, letos je to rizikové, ale to bude asi už pořád.
Model ICON teď v posledním výstupu trochu posunul frontu, takže jsou Čechy zase opět trochu ve hře. Naopak pro Moravu nemaluje skoro nic, přechod fronty má v nevhodný čas a to očekávané frontální rozhraní má až nad Slovenskem. Naopak model GFS si furt jede svoje a nad středem ČR kreslí v neděli bouřkový systém s rozhraním na východě No bude to do poslední chvíle nejisté.
ludvicek Mě tahle sezona naopak vůbec nevadí, bouřky jsou pro mě to hlavní ale chápu, že někdo už toho má dost.
Klokan_0 Tak to můžu potvrdit, opravdu už nevíme, co je to bouřka.. Horší bouřkovou sezónu já snad ani nepamatuji, i když v naší oblasti je to bída každý rok.. Třeba noční bouřka tu letos nebyla ještě ani jedna.
Ondris Tady tento rok přímá noční bouřka taky nebyla. No letos je zde hodně šancí, ale v 60% se nám bouřky vyhýbají pěkným obloukem, samozřejmě i tak tady u nás tahle sezona patří mezi ty lepší.
Fronta dle všeho přijde dřív, na západ Čech už v sobotu k večeru a nebude se tolik vlnit. V neděli ráno by měla být už na Moravě.. Načasování se zdá být lepší pro Čechy.. Letos opravdu výjimka..
Tak a tradiční fronta s dírou jen přes Mostecko. Tentokrát fajn, protože se griluje. Snad šestého července bouřky ale iconek Němec si jak jinak jede své iniciace na východě Čech bez ohledu na příchod fronty v jakýkoliv čas.
Tak vzhledem k tomu, ze v Polabi bude mozna až 35st, tak to je dost teplo na to, aby bourky se tvorili i v noci, takze s tim pocitam. Aktualne pres na chodi prehanky, to se hodi predtim vedrem. Ta lajna vypada zajimave, mohlo by to dojit.