Diskuse o počasí Bouřky 21.6.2024
Ja se bojím toho saharakyho prachu ohledně zítřka
Daniel Moudrý
To je určitě opodstatněná obava.
Saharský prach se nejčastěji projevuje tvorbou ,, obtížné,, střední a vysoké oblačnosti, bouřkám určitě neprospěšné..
Už dneska prach úřaduje, je o dost více oblačnosti, než se očekávalo, u nás i jižně od nás..
S těmito vidlemi modely dopředu nepočítají..
Výhledově skvělé podmínky pro tvorbu bouřek prach dokáže brutálně zredukovat...
že bysme oprášili staré fiasko z před rokem a mínus jeden den?
TheRealStormCZE
Fiasko to určitě nebude. Když srovnám tuhle situaci a tu minulou, tak mi přijde zítřek jako lepší. První bouřky se začnou objevovat už odpoledne kolem 16:00 hodin. Loni přišly první bouřky až večer. Podmínky mi také přijdou lepší. Jako já mám celkem obavy. Pokud ten prach nebude vůbec bránit rozvoji konvekce, tak to bude hustý. Čekám od estofexu 3 na poměrně velkém území Čech a od ČHMÚ oranžovou pro všechny okresy. Také bude velmi vysoké riziko výskytu tornád!
Petr11
Vůbec bych nekoukal co ukazují modely. Je to velmi složitá situace. Nicméně je pravda, že bouřky na JZ půjdou trochu dřív. Zatím to vypadá na nejlepší podmínky pro Jihočeský, Středočeský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Vysočinu.
Petr11
Také pravděpodobně bude večer ještě 2 kolo, ale zde už bouřky budou maximálně jen silné.
Predators2
Není to až tak složité, co se synoptiky týče..
Ale před frontou se tvoří díky saharskému prachu velké množství vysoké a střední oblačnosti .. To modely neumí zahrnout do výpočtů..
Modely počítaly pro Bavorsko i ČR se slunečním svitem a vysokým CAPE..
Vliv prachu to může hodně zhatit, minimálně v západní polovině Česka..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.