Zeu
mirkuW my nejsme Polsko. Snad něco bude, modely už přidávají pro SZ.
Diskuse o počasí Bouřky 21.6.2024
Té oblačnosti nebo saharského prachu nikde na našem území není tolik, aby v pozdějších hodinách na frontě výrazně limitovala rozvoj bouřek. Jen to celé trochu opozdila, ale to je běžné.
V Plzni se i nyní protrhává a teplota překračuje 29 °C a dostane se až na 30 °C, což je v souladu s modely.
U nás ted svítí občas se to rozpustí potom zase trochu zatáhne jinak je vedro skoro 30C rosný bod se zvyšuje a vlhkost pomalu taky, tak uvidíme snad to tak horké nebude
icon de a nowcast shd potvrzují iniciaci bouřek/supercel přímo nad náma v 5 odpoledne. to i tohle by mohl být mazec
Sondáže jsou již ve vzduchu a v Prostějově ty hodnoty CAPE vypadají zatím brutálně. Tipuju tak kolem 3000 již teď brzo odpoledne. Rosný bod 19,5 °C.
Aby ti nedopadlo jako loni touhle dobou. Podminky vice nez prihodne. Koktejl byl namichan vyborne. Podle mistni retoriky primo brutalne. Vydany extremni vystrahy a vsichni jsme to online pozorovali, ze ted uz to prijde, a ted se to rozjede a ono porad nic.
Nakonec se fronta opozdila az do nocnich hodin a nebylo z toho nic. Max srazkovy uhrn byl na Rakovnicku-22 mm.
Tom31
Tehdy byl mnohem nižší rosný bod: https://www.ventusky.com/?p=49.89;15.52;6&l=de... - kolem 18 °C. Dnes jsou modelově očekávány hodnoty 22 °C: https://www.ventusky.com/?p=49.89;15.52;6&l=de... To je úplně něco jiného. Tehdy byl vzduch docela suchý.
swan1
No, válím se ve stínu, po obědě, v +35 se mi nic nechce, tak koukám, jak se tam doma chystáte na buřiny... nicméně jsem kouknul na ten Sahara prach a aktuálně ho je (data z 13:45 - 21.6.), podle toho co jsem se koukal, docela dost i nad ČR.. Pokud to jsou špatná data, pak se špatně koukám..
palma
to je zvláštní protože moderátor psal že toho prachu není tolik jak se předpokládalo..
cituji:
Té oblačnosti nebo saharského prachu nikde na našem území není tolik, aby v pozdějších hodinách na frontě výrazně limitovala rozvoj bouřek. Jen to celé trochu opozdila, ale to je běžné.
Prostějov - 2962 CAPE, Střih 17,2 m/s
Praha "jen" 1861, Střih stejný
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.