Diskuse o počasí Bouřky od 15.6. do 22.6.2024
Na Opavsku a Ostravsku opravdu síla, podle videí a fotek tam bude hodně škod. Nebezpečně vypadá také jádro co teď míří na Zlín, jsme od toho poměrně daleko a přesto je slyšet nepřetržité hřmění. Silná nejspíš bude i supercela na jihu Moravy. Nutno říct, že výstraha se dnes ČHMÚ povedla na 1.
Tak nás to asi těsně minulo nebo nevím,jak jsem koukal na radar tak jsem měl hrůzu,ve finále ztoho byly asi dva hromy které lehce zatřepali s nábytkem a desetiminutovej slejvák,ale nestěžuju si,jsem rád,že to nebylo tak hrozné,jak to vypadalo.. Krapátko se ochladilo a příjemně fouká
asi to nic není, ale vypadá to zajímavě...https://www.in-pocasi.cz/webkamery/jihomoravsky/d2...
Tady je radar a blesky ze stranek radar.bouurky.cz v dobe 17:20 az 17:40 UTC (19:20 az 19:40 SELC tedy uz vecer.)
V teto dobe byly bourky asi nejsilnejsi, mnoho bilych jader a navic bila jadra byla nebyvale velkych rozmeru. Neco takoveho tu skutecne dlouho nebylo. Bila jadra se hojne vyskytovala v dobe 16-18 UTC (18-20 SELC), ale silne bourky na vychode se objevily uz driveji odpoledne.
Zdroj:
radar.bourky.cz
LukHo94
Ano, je to tak: https://www.facebook.com/share/p/JW2drKEv6DRygNxt/...
Silna bourka v Polsku postupujici od Jeseniku k mestu Rybnik, kousek od hranic s CR. Nebyvale silna bleskova aktivita. Nejvetsi intenzita 15:30-15:50 UTC (17:30-17:50 SELC), pak uz zeslabla.
Zdroj:
radar.bourky.cz
Myslím, že dnešní bouřky nakonec dobře navnadily na ten pátek. Tak snad nebudou žádné větší škody, ale vypadá to docela hrozivě ty bouřkové parametry. Z modelů se mi zdá, že by velmi silné bouřky mohly zasáhnout téměř celé Česko. Tvorba začne někdy v pozdně odpoledních a večerních hodinách v oblasti západní části Čech nebo středních Čech a postupně se to prodere republikou až na východ až do nočních/ranních hodin, přičemž bouřkové parametry budou velmi výrazné i v pozdějších hodinách. Ta fronta nebude postupovat zase tak extrémně rychle a bouřky budou nabíhat spíše od jihu a posouvat se k východu s frontou. Zajímavé bude, kde to vyjde nejsilnější, tipoval bych to možná spíše trochu východněji.
Uz pred hlavnim bourkovym pasem se mezi Zabehem na Morave a Olomouci vyskytla rovnez extremni bourka co do radarove odrazivosti se tyce. Ocekaval bych tam silne krupobiti a napachala nejspis skody. Velmi aktivni byla bourka 13:30-14:10 UTC (15:30-16:10 UTC) a tady jsou 3 obrazky, kdy bylo bile jadro nejvetsi.
Zdroj:
radar.bourky.cz
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.