Diskuse o počasí Bouřky od 15.6. do 22.6.2024
Jojo nádhera pěkný blesky že tří stran to bliká, potřebovalo by to bouřku dusno jako kráva ale je škoda že mě to netrefí přesně ale půjde to okolo
Ale energie to má hodně takhle na večer to čumim
Koukam, jaka lajna jde na SZ.
Zitrejší modely jsou asi v lihu, Cape sice nebude nejvyssi, ale ostatni hodnoty budou vysoke a pritom vetsina modelu nema vubec nic, pritom bourky budou, nebude duvod aby nebyli.
David Eremias
Asi ne ?
No tak to se pěkně rozpadlo
Mohlo něco dojít ale na blitzu učebnicové uhnutí od hranic. TeĎ už to vše chcíplo, Jo jedna vzdálená supercela a pak lajna s pár SC. Blesky super. Zítra už to ale vypadá na kanonádu napřímo.
Estofex vydal dneska poměrně zajímavou předpověď. Stupeň číslo 2 byl vydán pro SV polovinu území, zejména na kroupy. Je zde zmiňována pravděpodobnost i splittujuících supercel. Nicméně panuje zde neshoda na dění v jižní části Česka a v Rakousku. Podmínky budou velmi dobré, ale bude důležité co fronta. Nicméně pokud by se zde něco utvořilo, tak by to mohlo být velice silné s velkými kroupami.
Sice zatím se modely neshodují, ale dle mého se zde určitě něco objeví.
Lucina
Z čeho vyplývá, že panuje nejistota co vlastně bude.
Aidamko_
Ty kroupy by si s radostí odpustil, ale když to tak na Estofexu vidí......
Jinak dnes jsme měli mít podle některých modelů ( vč. Aladina ) tropickou noc. Jako seknout se o osm, devět stupňů ( v náš prospěch, alespoň jsme se vyspali) tak to je síla.
Zdravím všechny, po opakovaném shlédnutí modelů jsem dospěl k závěru, že tato bouřková situace bude jedna z těch více výjimečných (zatím to tak vypadá, realita ukáže). Rád bych k tomu něco málo napsal. Ještě malinko bokem. Především mě překvapilo, že na Ventusky je nová možnost zobrazit hodnoty CAPE a střihu větru i jejich kombinaci u modelu ECMWF, což se opravdu hodí, protože to nyní lze porovnat mezi dvěma modely (dlouho to šlo pouze u GFS) a tak výsledná představa a obrázek je zase o něco přesnější. Hodnoty které to ukazuje na dnes i na pátek jsou samozřejmě neobvykle vysoké a zrovna na pátek bych se ani nedivil a očekával bych i extrémně silné bouřky nebo minimálně předpoklad, že by mohly vzniknout a s tím související výstrahu.
Samozřejmě je tu ta velká paralela s loňským rokem (už si nepamatuji přesně to datum, ale bylo to snad na + - pár dní prakticky stejný den), kdy se očekávaly extrémně silné bouřky zejména v západní polovině Čech a nakonec byly podstatně slabší a ten potenciál se naplnil spíše jen v Německu, kde to řádilo hodně. Tenkrát to bylo dané z velká části načasováním, fronta dorazila pozdě až cca o půlnoci nebo po ní a statisticky vychází prostě, že nejpříhodnější denní doba pro tvorbu bouřek a jejich sílu jsou vždy pozdně odpolední a večerní hodiny, tedy zhruba někde mezi 15:00 až 21:00.
Podle nynějších předpovědí to vypadá, že tvorba bouřek nastane zhruba v tento čas a navíc bouřky by se mohly tvořit přímo nad ČR - vzhledem k podmínkám i rychle a explosivně, navíc lze čekat tvorbu supercel, tedy silných supercel a je toho vysoká pravděpodobnost. Stejně tak se u modelů rýsuje i možnost pozdržení fronty nad Čechy (i výrazných bouřkových podmínek) a tvorba dalších vln a kol bouřek ještě do noci, což ve výsledku může přinést opravdu bouřkovou situaci roku nebo jedny z nejsilnějších bouřek za několik let.
Dnes to vypadá neméně zajímavě, ale ta nejistota je velká, kde přesně a co se vytvoří, nicméně podmínky jsou opět dosti výrazné, zejména střih větru i 30 m/s v kombinaci s nemalým CAPE, proto bych čekal hlavně supercely, které samozřejmě můžou být i silné.
Co jsem projel modely, můj názor je, že nejpříhodnější oblast dnes vychází zejména pro severní polovinu Čech a potom takový oblouk na dál východ (k Polským hranicím) až JV, takže i celá Morava. Nízkou pravděpodobnost výskytu bouřek bych pak viděl pro JZ část Čech. Pravděpodobnost výskytu bouřek není dnes úplně malá a tak se dá čekat, že se něco bude dít.
Přidám ještě vlastní odhad - náčrt, jak to zhruba vidím.
Aura_
to bylo 22.6. a pořád je tu hromada prostoru na pokažení. tady se nebude vědět až do poslední hodiny no
Můj vlastní odhad - mapa je velmi zjednodušená, jedná se pouze o zjednodušený pohled. Jednotlivé oblasti žlutá - oranžová - červená zahrnují kombinaci pravděpodobnosti výskytu bouřek a potenciál jejich síly. Dělat to zvlášť by bylo složitější.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.