Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, hlavně na severozápadě možnost přeháněk

Diskuse o počasí Bouřky od 15.6. do 22.6.2024

60
# 18.06.2024, 18:46

Negan
Aby se ten pátek zase nepřecenil. Vypadá to spíš zase na jih Čech, Vysočinu a jižní Moravu, tady nás to nejspíš klasicky přeskočí. Je to vždy jak přes kopírák až je to neuvěřitelný. Tipuji, že tentokrát to nebude jinak, ale je to ještě moc daleko.

30
# 18.06.2024, 18:58

Pěkný supercely :!!:

# 18.06.2024, 19:04

A co zítra? Všude se mluví o supercelách atd, ale co tak vidím modely, podle nich to moc nevypadá? Vysvětlí mi někdo prosím, co se teda +- zítra čeká?:D

30
# 18.06.2024, 19:21

Jsou někde fotky ze supercel u hranic mezi Německem a Českem?

2
# 18.06.2024, 19:27

Nemáte někdo video odkaz na dnešní supercely v Německu, když tam bylo údajně i tornádo..?

414
# 18.06.2024, 19:27

Se zítřkem bych počkal na ranní výstupy..
Modely se teď neshodují..
ICON a Aladin nedávají skoro nic, max to má líznout KH..
Naproti tomu ECMWF i GFS bouřky zítra mají..
Pátek je ještě velká neznámá, je teprve úterý..
Klíčové bude načasování..
Podmínky budou, jde ale o to kde a v kolik hodin. V úterý těžko přesně vědět , jak ta fronta v pátek půjde...

68
# 18.06.2024, 19:30

Zítra se bude bouřkám dařit zřejmě převážně v severní polovině území, naznačují to mnohé globální i regionální modely. Myslím, že na jihu bude konvekce zápasit se suchým vzduchem ve výšce a počet izolovaných bouřek bude v řádu nejnižších jednotek, ale s těmi parametry by se také jednalo o intenzivní bouřky. Na severu o vlhkost nebude nouze a i přes nižší cape, bych čekal nejsilnější bouřky právě tam. Na velmi silné bouřky to vypadá také v centrálním Polsku, Bělorusku a Pobaltí, kde to dost možná bude i na trojku, jak naznačoval Tomáš Pučík na facebooku.

A pak se nabízí otázka, jestli je vůbec o co stát tento týden s bouřkami. V pátek jsou asi velmi příznivé podmínky pro derecho, které by za sebou zanechalo akorát hromadu škod od větru a na mnohých místech pouze jednotky mm. Navíc co si tak pamatuji derecha přímo u nás, tak většina blesků je u nich utopená v srážkové cloně, takže ani z tohohle pohledu to obvykle za moc nestojí. Snad jedinou výjimkou bylo ranní derecho 10.8.2017, které vznikalo i přímo u nás na Blanensku a byla to asi jedna z nejlepších bleskových podívaných, ale taky si to pak vybralo daň v podobě četných škod v regionu. Mnohem lepší jsou za mě pomalu postupující MCSky.

78
# 18.06.2024, 19:34

Zatím ta supercela míří na Děčín.

1270
# 18.06.2024, 19:44

spurdo
Jj trochu slábne, ale šance je že dojde.

30
# 18.06.2024, 19:47

Vypadá, že to půjde bokem :blesk:

# 18.06.2024, 20:04

Aldan
Naprosto s tebou souhlasím. Pomalejší postup bouřek je výborný hlavně díky tomu, že u tebe ta bouřka déle vydrží. Spadne tedy více srážek a když je ta možnost, dá se dobře fotit. Mimo jiné i blesky, hlavně v noci. Derecho má možná pěknou strukturu, ale přinese spoustu škod a úhrny bývají většinou nízké. Přežene se to a je to pryč. U nás letos nejlepší bouřky už beztak byly a máme splněno, cokoliv navíc je bonus, ale i pokud tento týden nic nebude, tak se vzhledem k charakteru bouřek nebudu zlobit.

# 18.06.2024, 20:05

u toho Etfurtu neskutecny nastartování :D

89
# 18.06.2024, 20:06

Ta obluda co se z ničeho nic vytvořila se žene přímo na Lipsko.

# 18.06.2024, 20:13

Páteční bouřky jsou docela zajímavé už jenom v tom, že půjde z mého pohledu o první letošní bouřky, které budou nějak strukturované v podobě organizované linie nebo celku bouří. Dle mého bude škod celkem hodně, protože výrazní teplotní gradient a střih větru budou ty bouřky hodně hnát k východu, takže se dá čekat docela silný vítr. Bouřek bude hodně a hlavně se budou vyskytovat i v noci na sobotu. Hodnoty CAPE budou velmi vysoké, takže potencionál tam určitě bude a poměrně výrazný. Fronta se navíc bude vlnit, takže může dojít i více vln bouřek než jedna (aktuálně si s tím pohrává model ECMWF). Bude to nesmírně zajímavá situace, tam je potenciál doopravdy značný a klidně z toho může být plošná situace, která bude patřit k těm silnějším za posledních pár let.

Nicméně je to pořád až v pátek, do té doby hodně času, takže z toho může být klidně situace o dost mírnější než aktuálně modely počítají. Na druhou stranu možná lepší varianta než ta první, aktuálně modely celkem dost nabízená.

Ohledně zítřka mám svoji soukromou teorii, že ty bouřky se dostanou i k nám. Něco mi říká, že projde nějaká linie bouřek od SZ Čech až po Zlín. Trošku si s tím pohrává i Ecák, tak uvidíme. Nemusí být nic.

Jinak k CIN.
Poslední dobou modely velice dost často nadceňují CIN. Dobré je taky pamatovat, že CIN brání jen samotné konvekci před frontou, ale na samotné frontě, popř. když jdou nějaké bouřkové celky je ten vliv minimální. CIN je před frontou optimální, jelikož nevznikají ve velké míří předfrontální bouřky, které vezmou energii těm na frontě. Pak je samotná fronta bouřkově o ničem. Naopak když nevznikají důvodem CIN bouřky před frontou, ale na frontě, jsou obvykle dost silné, protože jednak mají podporu fronty, ale i energii, kterou mohou čerpat právě díky absenci předfrontálních bouřek. Navíc ty fronty a popř. bouřkové celky tu inverzní vrstvu probourají docela snadno.

86
# 18.06.2024, 20:15

vydala se nová výstraha ale podle mě úplně zbytečně.. to přes hranici prostě nepřeleze..
https://predpoved.lovcibourek.cz/
i to co vznikllo v Lipsku je dost daleko od hranici, pro dnešek finito :(

# 18.06.2024, 20:16

Ale je tady jeden háček, opět se očekává vysoký cin, na to se dost často zapomíná, ale pro rozvoj konvekce je velmi důležitý, tak že se může klidně opět stát jako tomu bylo přesně před rokem, že nebude vůbec nic, fakt je to divné v Německu dnes cin nebylo, taky že to tam jelo a jede dál jak blázen, a u nás zase bude, asi je naše republika na bouřky nějak zakletá, nebo nevím, je ještě možné že se to změní, uvidíme, ale na druhou stranu kdyby tohle vyšlo, jak se už zde psalo tak by akorát byly velké škody a vím o čem mluvím já to zažil a fakt to pěkné nebylo, navíc by mi to poničilo alespoň tu malou úrodu co letos bude, tak že pro ty co mají rádi bouřkové masakry, tak se zatím neradujte a ty co se bojí, tak se zatím nestrachujte :cool:, já bych rád pořádnou bouřku, ale bohatou na blesky, tak že kdybych si měl vybrat mezi masakrem a ničím tak radši to druhé ;-)

86
# 18.06.2024, 20:18

Aidamko_
tomášzposázaví
chlapi hezký výklad, ale jen doufám že to SZ opět nemine, jinak se už fakt picnu :D:D:D
a né jen já...

1270
# 18.06.2024, 20:26

JUGOCV
Jde to po hranici a mine to velkou část vyznačeného území. Výstraha jen pro Šluknov

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.