V Německu ty supercely jsou docela hrozivý na radaru. To musí být síla tam.
Diskuse o počasí Bouřky na zvlněném teplotním rozhraní 19-23.6.2023
Frantis95
Já kouknul na to MLCAPE a MUCAPE jsem přehlédl. Ale to jsou nějaké modifikace. MU CAPE není CAPE. V ten den 23.7.2009 bylo možná vyšší CAPE a byla ještě extrémnější teplejší vzduchová hmota, ale zase nebyla přítomná tlaková níže, respektive byla někde daleko nad Atlantikem. Prostě se nedají srovnávat dvě odlišné povětrností situace. Tenkrát myslím ani nebyla supercela, prostě se přehnal pás s prudkým větrem a ani nebyly větší kroupy apod. Dnes to je jiná situace.
am96
Super, právě tam jsem, takže tady mám čekat konec světa?
am96
(MU)CAPE je samozřejmě jedna z variant měření CAPE, jen jediný rozdíl mezi základním CAPE je ten, že (MU)CAPE označuje maximální možnou měrnou hodnotu CAPE v dané vzduchové hladině (většinou je tak označena spodní hladina v 300hPa). Takže obvykle nás zajímá (SB)CAPE(Surfaced Based), pak samozřejmě i (MU)CAPE, protože pokud máme nějaký potencionál k noční či meziměřítkové konvekci, tak se nám to hodí do vstupních bodů.
Myslím, že to přijde od Alp. Tam už začíná výraznější kupení a je otázka, kdy to přeroste do většího Cb. To Bavorsko je zatím celkem čistý kromě vrstevnaté oblačnosti, ale bude se to rychle měnit.
V Německu se to jakoby svírá do středu TN a jde to všechno mimo. Myslím, že ten postup bouřek do ČR bude spíš z jižních směrů.
nová D2 zde vypadá mnohem intenzivněji. na to čelo to dává kolem 90km/h ale až ve 2 sakra
moc pozdě
Jo, novinářské kreatury už přitvrzují titulky..https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/%C4%8Dek%C3...
pekelná noc...
V Kasselu to je supercela jak párek tohle. Novej Icon D2 ji tam nemá a dal sem v 1 ráno přechod linie. nedívat na modely, fakt ne. Počkáme co bude. A vypadá to že to bude ještě masivnější než dřív se dávalo.
Estofex MD, už to zachvíli bude.
JUGOCV
CIN nám může být ukradený když už to bude dávno vzniklý.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.