Tak v noci v ČR nebylo téměř nic. Teď míří na JZ Čech bouřkový systém, který vypadá zajímavě. No a na SZ zase nebude nic jelikož tu nebude žádný CAPE. Což trochu nechápu, protože tu od rána praží slunko. Aladin za mě je úplně mimo na zítra. Bude toho rozhodně víc než udává.
Mě přijde Aladin úplně mimo od rána teda.. vůbec tam neměl ty ranní a dopolední přeháňky.. U nás do 11 zataženo, teď už to pere.. Podle němců tam máme na dnešek na 20hodinu bouřku s výstrahou Přijde mi, že to co jde teď z toho německa trefí jih čech a bude se to možná na vysočině zvedat k nám na moravu.. doufám, že ne.. nechci takové hrůzy
Aladin nechápu vůbec, nemá tam na dnes ani zítra vůbec nic,přitom sem míří bouřkový komplex. Ten komplex se ale stačí k jihu takže západ nejspíš nedostane vůbec nic ,to by se tam ještě něco muselo vytvořit severneji.
Peter Sedlák 1 Tady to přešlo, trochu tmavších mraků jižně. Aktuálně už zase polojasno. Maximum dnes zatím 32,0°C, aktuálně okolo 30°C Jinak meteogram Aladin, smazal tady všechny srážky, ze čtvrtka na pátek. Ale má tam nově dneska večer cca 7 mm
Peter Sedlák 1 Máte pravdu, je to samozřejmě časově odlisene. Jinak tady polojasno, k vidění byla oblačnost velmi vzdálené bouřky nad sv části Beskyd. Horko a dusno na zdechnuti.
Na satelitu je patrné, že na to systému v Německu narůstá už nová buňka (viz červené barvy u okraje na satelitu ze 13:00). Ta ho oživí a zřejmě opět zesílí. Do této doby blesková aktivita vytrvale klesala. Nyní by měla opět narůstat.
Přímo ukázkově je ta původní buňka v Bavorsku nahrazovaná novou. Díky tomu ten bouřkový systém urazí tisíce kilometrů - starý zanikne a nový se z masy studeného vzduchu a teplého okolí zase obnoví. Je to vlastně takové malá frontální vlna.