Diskuse o počasí Bouřky a vydatné srážky 5.6. až 11.6.2023
Bouřek se tvoří koukám stále dost a dost, tak pravděpodobně bude i to druhé kolo (Model ICON mi tam něco maluje kolem 18. hodiny). Zítřek bude velice podobný jen s tím, že bouřky budou plošněji i do Čech, ale hlavně budou mír rychlejší postup, takže by to nemuselo způsobovat až takové problémy např. s přívalovými srážkami.
Aidamko1 "i do Čech", tak to na zítra výstraha bude
Tak Vám nevím, ale zrovna zítra vidím ještě lepší podmínky než dnes a celkově už velmi slušné. Dle GFS bude CAPE na jihu 1000-1300 J/kg, na severu sice nižší, ale s podporou střihu větru 8-10 m/s. Řekl bych, že podmínky jsou na výstrahu určitě a že bouřky budou lepší (silnější) než dnes, jenom budou trochu rychlejší a jinačí charakter.
Tož podle mě zítra bude vrchol této série, protože v neděli už nic být nemá,
3 x zahřmělo a pěkně trvale prší, ale kroupy tady nebyly, ty podle radaru mohly být v rekreační oblasti Kosová cca. 5 km od nás západně, kde byla silnější bouřka, před deštěm jsem měl ve sluneční pasti 24 a bylo parádní dusno, včera už jsem musel zalévat, povrchově dost sucho, chtělo by to aspoň 20 mm.
Letos je to u nás opravdu bída, dneska to vypadá na čistou nulu
Kombinace CAPE a střihu větru vychází zítra líp spíše pro sever než jih. Nevím 8-10 m/s není moc, ale 15 m/s už stačí na výraznější dynamiku, takže 8-10 m/s s těmi bouřkami něco malinko udělá.
Alespoň že jsou ty šance zítra více vyrovnané.
am96
Zítra se již budou bouřky pohybovat rychleji, ve výšce zesílí vítr: https://www.ventusky.com/?p=49.63;16.29;7&l=wi... To trochu omezí možnost přívalových srážek, které jsou ostatně hlavním nebezpečím těchto bouřek.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.