Diskuse o počasí Bouřky a vydatné srážky 5.6. až 11.6.2023
No tak teď jsem na vážkách co to ještě příští hodiny vyvede. Aladin předpovídá že nic, ale Ventusky hlásí že na JV. I v noci by něco mohlo být a zítra tady dle něho masakr.
No do teď postupovaly sràžky a Bouřky ze sv. v., ale teď se to začíná jako vy měnit a bouřky a přeháňky jakoby začaly postupovat z JV. a J. ale asi se mně to jen zdá.
Ty srážky při bouřkách, jsou prostě úžasný. Na jednom kousku sucho, nebo pár kapek, a o pár stovek metrů dál, už leje slušně. U mně v práci pár kapek, o kilometr dál doma už 0,3 mm, no a v Kopistech na Litvínovsku, asi 7 km ode mě, v bouřce 12,4 mm. To už je slušná zálivka. Peter Sedlák 1 měl asi už taky lepší úhrn, přeci jen byl víc blízko, k tý přeháňce. Tohle sledovat, je prostě paráda. A né ta nuda, co tady panovala několik týdnů
Aldy1977
Brno-Žabovřesky má zatím od 5.6., tedy od začátku situace jen 3mm, ale skutečně není nač nadávat, sice by vody mohlo být více, ale květen byl bohatý na srážky i když né tolik jako třeba u tebe, ale i tak to stačilo.
Hlavní je, že srážky dostal SZ, ale stále je to bída a bída. Tak snad další týden se zadaří. Naopak tady bych preferoval aspoň 5 dní se sluncem.
už několikátá noc, co byla silná přeháňka, tahle už byla ale extrémní. čistě obří kapky a jen hukot, asi aby nám to tu nebylo líto ale v noci to akorát lidem vysaje mysl a spánek.
Bouřky se nakonec vytvořily nad Maďarskem a postupovali k S až SZ, což většina modelů neodhadla, ale nějaké menší se objevily i na pomezí Rakouska a Moravy. Zajímavé je, že tenhle systém se vytvořil z pozůstatků bouřek nad Slovenskem, které se nad Maďarskem slily do jednoho systému a další se na něm dotvářely. Aktuálně mi ale přijde, že se postup systému zpomalil a začíná slábnout, tak uvidíme. Ráno zde začalo se sluncem, teď se pomalu zatahuje. Odpoledne se bouřky mohou objevit téměř všude, jejich postup bude od jihovýchodu až východu, takže dobrý směr celkem.
U nás ve 2 hodiny ráno byla krásná přeháňka. Dalo to skoro 10mm
Takto to včera vypadala po té bouřce u Plzně (v Liticích): https://www.facebook.com/photo/?fbid=1022393875600... Nárazy větru byly kolem 70 km/h a hasiči měli kvůli tomu i 2 výjezdy.
Dnes je riziko silných bouřek s přívalovými srážkami nejvyšší v tomto týdnu: https://www.in-pocasi.cz/clanky/aktuality/prehanky... (s největší pravděpodobností ve východní polovině území)
Martin Vítek
MostMost
3. noční v řadě a tahle zdaleka nejsilnější. v 1:20 odrazy na nás 48dBZ a byl to hukot jak při tornádu, nebo průměrné jízdě vlakem obří kapky a silnice za chvilinku pod vodou. aby nám to teda nebylo líto, tak aspoň nějakej přívaláček. stanice v centrální školní jídelně říká 5,2mm, což je hezký. intenzitou to bylo teda kolem 30l/hod. tráva se probudí, voda z výhledů není ještě úplně pryč.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.