lukaskicz Ten model trochu přehání v těchto vrstevnatých srážkách s bouřkami. Dal bych spíše na ICON EU, který s bouřkami skoro nepočítá https://www.ventusky.com/?p=49.75;15.85;7&l=ra... (resp. je má nad Slovenskem). Ojedinělý výboj ale vyloučit nejde - hlavně v těch odpoledních přeháňkách.
Asi bych souhlasil s tím, co maluje ICON EU, protože ICON DE dle mého lehce zveličuje ty šance. Pravdou ale je, že kolikrát se s takto vnořenou konvekcí trefil. Nicméně počkal bych na další výstupy.
Aidamko1 Tak já bych, hlavně tedy těm předfrontálním bouřkám, celkem i věřil... Na JZ máme teplíčko a je vysoká vlhkost... Icon sem dává jen +13°C, ale jsme aktuálně na +17..
No In-počasí Samozřejmě regionální modely často přehání, ale kolikrát se stává, že jim to vyjde lépe než těm větším, GFS, Icon to jsou spíše modely na srážky než na bouřky, víme o tom své. Každý s tím má jiné zkušenosti. Já to hodnotím jako zajímavou situaci, může toho být dost, nemusí být skoro nic... Uvidíme až navečer, každopádně už teď se objevují stacionární buňky na západě ČR.
Já si myslím, že to ten ICON-D2 kreslí dobře, akorát to přehání s blesky. Většina těch silnějších přeháněk se vyskytne, ale blesků bude mnohem míň. Problém toho ICON-D2 je, že při větší odrazivosti má automaticky nastavenou bouřku, ale reálně to tak jednoduše nefunguje.
Podle Icon-De tu mělo už dvě hodiny bouřit, viz obr. - takže věrohodnost jeho předpovědi nočních bouřek zitra ráno vzala za své, věřím iconu-EU a ecáku, dokonce si myslím, že zas tolik vody u nás ani nebude; za čtyři hodiny co prší dalo 6,5 mm, bečky se plní daleko pomaleji, než jsem čekal. Pořád to ale bude velmi solidní zálivka.
Jak už zde bylo řečeno, tak ICON-DE v těch bouřkách jistě přehání. Maximálně se v noci objeví pár bleskových výbojů, ale pochybuji. Počkáme si na víkend, jestli bude něco zajímavého ve výhledu.