Zatím máme ale na JM dost pod mrakem, a chladno. Pouhá vlhkost nestačí a střih větru nestačí. Pokud se rychle nezačne oteplovat a měnit oblačnost, bude max výrazná přeháňka.
kapr84 Ano, bouřky mohou být silné a páchat škody. Upřímně jsem to trochu čekal. Ta situace má svůj potenciál a je lepší to nepodcenit. čhmú udělal jedině dobře.
On je taky už skoro květen. Slunce má sílu a bouřkám přidá.
U nás na Pardubicku zatím raní silná přeháňka, ale odpoledne by něco málo mohlo býti. Ale zatím to jde spodem, ale je aspoň příjemný teplo a vlhko. 17st
No tak hlavně aby jste na té Moravě neměli zase nějaký ten vír. Teď jsem ve vlaku Směr Praha pozoroval nějakou sníženinu/trombu a i tak to byl celkem nepříjemný pocit Bohužel než jsem to stihl vyfotit tak už téměř zmizela
ranní pražská sondáž vypadá hezky.. pokud se tyto podmínky přesunou během dne nad Moravu, budu spokojený... No, tornádo snad ne.. ale nějaké zesílení větru asi i ano.. přece jen výrazný střih větru je spíše 0-6 km, a ne do 1 km. Snad to bude v klidu, ale něco fotogenického bych bral..
Nás zasáhla intenzivní přeháňka (na radaru oranžová) a byl z toho 10 min letní liják. Bouřka nikoliv. Ráno taky docela dost napršelo a hned máme za dnešek 5 mm z ničeho. Duben už je poměrně silně nadprůměrný co se srážek týče. Škoda, že k tomu nepřidal ještě vyšší teploty.
Aktuální výstupy nowcastu od SHD vypadají pro Brno poměrně dobře. Shoduje se modelem ICON D2 na nějakých silnějších bouřkách kolem 15. hodiny, tak snad to vyjde.
Model ICON D2 a radarová simulace dnes v 15:00, zdroj:meteologix.com
Nowcast model SHD Now a radarová simulace dnes v 15:00, zdroj:meteologix.com
přestávám být optimistou, když vidím jaký zelený mordor se řítí na Brno.. z toho bude akorát deka... dnes už tedy u mě nic nečekám, Břeclavsko nebo Znojemsko na tom bude mnohem líp.