Peter Sedlák 1
Tohle rozdělení srážek front na severní část, která líže KH, pak ,,vakuum,, a pak jižní část , co jde z Alp jihem ČR je ale časté a obvyklé, i když v Německu jsou dobré podmínky.., i když je solidní vlhkost...
Je to stále dokola, jako přes kopírák...
Přeskočení a pak nakopnutí až dál ve vnitrozemí...
Diskuse o počasí Bouřky 26. a 27.7.2022
swan1
Jenže to takhle maluje jen a pouze GFS. Další modely jsou mírnější a posouvají to i k vám více na JZ a Z. Taky jsou mode, které to odsunuly úplně nad SK jako je ICON.
Zatím pro mě jako Brno nejlepší SHD (který maluje i na JZ bouřky) a pak taky GFS.
Komentovat počasí v ČR z místa kde teď jsem je trochu nepatricne, neb nevidím realitu…tak mi zbývá on počasí a Dáša..? https://www.novinky.cz/pocasi/clanek/tyden-prinese...
swan1
Jen ještě pro doplnění to takhle maluje i model ICON D2 (COSMO).
Jinak ohledně nočních bouřek na Moravě je zde celkem zajímavý střet názorů. Ono totiž půjde hodně o CAPE a zbytek energie. Např. model SHD maluje na Moravě ve 2 ráno CAPE až 1100J/Kg a celkem nálož bouřek.
Zatímco modely ICON D2, či ICON pouze do 25J/Kg a bouřky nemají široko daleko skoro nikde.
Podobná rozepře je zde i mezi modelem GFS a ECMWF.
Tak uvidíme no.
Jížní Morava by něco chtěla taky no, SZ určitě taky, protože je na tom celkem podobně.
PS: zde máš ten odkaz na SHD, jsou tam víceméně všechny modely. Na levém panelu si můžeš v položce change parameters změnit i na další položky...
https://meteologix.com/cz/model-charts/sui-hd/czec...
palma
Na západní polovině Čech/na Ústecku a Karlovarsku místy bouřky. Tak asi estofex jedinej není. zatím to nenahrává sz vůbec
JUGOCV
Nečekej raději nic. Přijde samo
Aidamko1
Díky!
Už hodně dlouho jsem neviděl dříve tak častý záběr srazkoveho pole, s typickým ,,předkopnutým,, bříškem, které se na frontách často tvořilo nad Alpami v jižním Bavorsku..
Stále častěji je to rozdělené na tu severní a jižní část...a mezitím,,hlucho,,...
No nový výstup polského modelu UM dává nějaký komplex od Bavorska až po Lublin, takže by měl zasáhnout i Moravu. Zatím to vypadá, že je šance na pěknou bouřku i zde, ale kdoví.
Náš nejlepší model radar a družice zatím nic nenaznačuje a takových 12-14 hodin ještě nebude.
Dneska to vypadá zajímavě, jen škoda těch 35°C co budou odpo.
Tak co myslíte, vyjde to Dagmar nebo GFS modelu? Jak Dagmar hlásí že bude celý týden hezké léto, je asi čas se připravit na podzim...
Martin Šimon
No ale tak to je další parádní výstřel od Dáši. Já už to raději ani nečtu. Zbytečně se naštvu vždy.
Jinak ohledně konvekce v noci půjde na Moravě o načasování a CAPE. Když to vyjde jak maluje SHD a GFS, tak to bude pěkná noc. Pokud polský model, tak spíše až ráno. Zbytek maluje prd.
Aidamko1
Když tady čtu ty příspěvky o bouřkách, mám takové obavy, abychom nedopadli jako s kloboučníkem Vašákem ve Švejkovi...
"To jsme se vám jednou v hospodě Na Zavadilce v Libni hádali mezi sebou, jestli máme nějakýho kloboučníka Vašáka, kerej vždycky dělal při zábavě neplechu, vyhodit, hned jak se vobjeví ve dveřích, nebo ho vyhodit, až si dá pivo, zaplatí a dopije, nebo mu vyndat boty, až přetančí první kolo. Hostinskej, ten zas navrhoval, abysme ho vyhodili až v půli zábavě, až bude mít nějakou útratu, pak že musí zaplatit a hned že musí ven. A víte, co nám ten lump proved? Nepřišel. Co tomu říkáte?“
Tak ČHMÚ již hraje s možností silných bouřek (viz. předpověď z 10:30). Je pravděpodobné, že menší riziko je na západě Čech, kde se o tom zmiňuje i ČHMÚ přímo v textové předpovědi pro kraje.
Jak správně poznamenal sprudo, tak v Německu se může stát de facto cokoliv. Ono nemusí být nic a naopak může vzniknout pěkná bouřková činnost. Holt je zde jednak nejistota modelů, pak taky poměr energie, střihu větru a CIN. Holt nikdo neví, bude vědět radar.
To stejné se týče i Bavorska či Alp.
Aidamko1
Dle Estofexu je možnost silnějších bouřek prave na tom západě, což je logické, větší možnost je prostě před půlnocí než v 6 ráno..
Já myslím, že to mají správně..
Ovšem podmínkou je, aby nebylo celkově to zero
Aby, jak správně píšeš, konvekce přemohla inhibitory, CIN a nízkou vlhkost..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.