Ta přeháňka u Domažlic asi taky jde víc jižnější cestou, jenom ta u Dobříše je silnější než tato. Slovensko si mezi Žilinou a Liptovským Mikulášem nakoplo další bouřky a teď je tam ródeo, takové multicely jsou dnes dost.
Projel jsem FB stránku lovci bouřek a prý už se vyskytla CS supercela v Polabí. A ta bouřka u Prahy směr SV byla opravdu velmi silná s downburstem a kroupami.
Nejsem odborník na bouřky, ale zhruba ve 19:50 v Kytíně u Mníšku pod Brdy podle mě downburst s zhruba 1cm kroupy. Nemám video ale tak extrémní rychlost větru jsem zatím neviděl u žádné bouřky ve kterých jsem byl.
Se na to...člověk by čekal aspoň nějaké ochlazení,okno otevřené dokořán a v baráku furt hic, venku to není taky nějaká výhra, ještě týden a asi bych se odstěhoval do sklepa
Ta bouřka pořád existuje už urazila dobrých 200 km a štráduje to dál...
Petr11 Přijde mi, že je to možná tím, jak se furt střídají fronty, výběžky TV, směr proudění atd. Hodně vysoké CAPE třeba 2000 - 3000 J/kg přinášela vždycky nějaká stabilnější vzduchová hmota.
Když vidím, jak se to nad tím východním SK rozjelo, tak si říkám, kde je chyba? Vedro, a studená fronta a zchlazení ve formě bouřek a deště...u nás? horko a studená fronta bez ochlazení jen s mírným větříkem
Všecko už se rozpadlo a na jihu Polska teď vznikají dle radaru celkem silné bouřky a míří jinam než ty předešlé na jih až jv. K Brnu se taky nějaká sílící přeháňka přibližuje tak přeju ať v Brně aspoň zabouří a zaprší, ale to se asi dnes nestane když vidím jak to všecko pozdechalo.
Závěrem hodím ještě mapku srážek za posledních 24 hodin z které se ani nedá poznat, že byly někde silné bouřky. Hlavně Morava je úplně čistá a jenom na JZ od Prahy spadlo někde 25 mm, jinak jsou úhrny nízký.