Vzpomněl jsem si na situaci 1.7.2019, která byla podobná, co se týče čistě pohybu fronty. Tenkrát byly na S a SZ imaginárně super podmínky, prostě nejvyšší střih větru a nějaké CAPE, ale reálně pak vyhrálo načasování, jakmile přišly odpolední hodiny, vše se začalo tvořit jižněji...
Zkrátka si myslím, že pohyb fronty směrem k jihu vytvoří bouřky právě spíš na jihu mimo sever. Hlavně to vyjde někde mezi 14:00 až 20:00, ale ve 14:00 má být na severu už deka.
S ranními, dopoledními nebo poledními bouřkami asi nelze moc počítat.
Diskuse o počasí Bouřky 14.7.2022 (potenciálně silné)
Na severu by mohlo něco být, pokud by se vyjasnilo, střih větru je vysoký, vlhkost taky. Taky záleží, jaké bude instabilní zvrstvení a také načasování té fronty. Ono tam zase chladno na bouřky nebude, jen tam bude nejchladněji a bude jich tam nejmíň, ale nějaké tam být můžou.
Chtělo by to spíš frontu od jihozápadu, aby ty bouřky byly pořádně silné.
Stále věřím že něco půjde sem, takto to dává hodně modelů i když pár naprosté nic nikde.
To načasování musí být dobré pro bouřky na sever.
Aldy1977
Vás ani nás se ta aktuální výstraha netýká tak můžeme být v klidu Až tam budou bouřky tak se můžeme "radovat", protože pokud budou tak nás to zasáhne oba a bude maximálně lít s větším větrem a hodně blesky, tady jsem už dlouho neviděl kroupy a to při dost situací mohly být..
Kokos342
Krásné lenticularis. Sdíleli jsme na Facebook In-počasí. Snímky můžete zasílat i do Počasí u vás https://www.in-pocasi.cz/pocasi-u-vas/
Model ICON DE na zítřek předpokládá převážně přeháňky. Očekává ale i vznik pár lokálních bouřkových jader: https://www.ventusky.com/?p=49.46;15.58;7&l=ra... - hlavně v jihovýchodní polovině území. V nich pak mohou hrozit silnější nárazy větru a kroupy. Kvůli výraznému střihu větru může jít i o slabší supercely. Ale energie bude pro vznik mohutnějších systémů velmi málo.
vzhledem ke změně a posunu fronty aktualizoval jsem odhad...
stále je ale problém kde ta fronta začne produkovat bouřky, protože je tepleji než mělo a vypadá to že ty bouřky půjdou přesně od Z k V.
35% dávám na sever proto, protože zde nebude dostatek energie k vytvoření bouřek.. ovšem Krkonoše mohou zakouzlit
U nás nečekám nic jako obvykle
Aktualizace mého vlastního odhadu: Hodnoty CAPE umožňující vznik silných bouřek podpořené výrazným střihem větru budou pouze na jihu uzemí.
zdroj slepé mapy: https://hotelove.cz/slepa-mapa-cr/
Vážně aura?
Cape bude všude od 200 do 400-500, někde 600 a na jihu později 800, dle GFS co měří Surface-based Cape. Ale GFS jaksi nevychází s iconem a aprege. Icon dává hlavně odpoledne Mixed-Layer Cape mezi 100-300 po ČR a od večera během noci se to cape zvětší hlavně na SZ S a pak kus SV. A aprege co počítá Most-Unstable Cape dává večer na část SZ a S SV až 700 cape co se bude hnout během noci na jih a než dojde na jih tak ho bude jenom 200. Tak co? A stejně to Gfsáček ty srážky dává na sever. A taky tu bude vlhkost no.
Icon-de je dobrej když dává Squall-line přes Moravu.
No uvidíme, snad to zítra dopadne tak že to příjde nádherně a bouřky budou tady a následně se to pak postupně dostane na tu suchou Moravu a slezsko.
Kokos342
Neměň to!, nebuď ovlivněn!, pořád to dávej od Z SZ přes střed po Moravu! Pořád to tam drž! A skutečně tak vyjde!
Peter Sedlák 1
Sever je marný podle mě, zatáhne se tam, bude tam míň slunce. Bouřky začnou hlavně odpoledne a večer hlavně na jihu, když se fronta dá víc do pohybu a vzniknou výraznější výstupné proudy.
Jinak moje mapa:
ZELENÁ = bez silných bouřek, nikoliv bez bouřek. Bouřky můžou nastat všude, ale silnější budou až na jihu později odpoledne a večer.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.