Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes a v noci ještě sněhové přeháňky, zítra ustanou

Diskuse o počasí Silné bouřky 20.5.2022

2829
# 17.05.2022, 19:50

Tak zrovna když jsem mimo republiku tak to přijde :!!:

414
# 17.05.2022, 20:16

Aviator a GFS to vidí podobně.
Hlavní komplex severně od ČR, okrajem vezme S ČR..
Druhý, ne tak silný by měl jít JZ ČR..
Z,SZ a střed ČR díra..
Icon už to dává v podstatě všechno jen severně od ČR, do Německa a Polska..
Záleží co podnikne ta TN, nezbývá než se modlit, aby měl její střed trochu jižnější dráhu..
A pak tu jsou předfrontály, které by se měly tvořit i před tím jižním ocáskem SF..a to je vždy loterie, která nejde přesněji dopředu lokalizovat..jak víme..
Rovněž načasování se ještě může dost do pátku změnit..
Většinou to chodí o něco dříve, než jsou predikce..

87
# 17.05.2022, 20:37

Ještě bych nedělal předčasné závěry, do pátku času dost..
každopádně i kdyby to nevyšlo (ta hlavní fronta) tak tu máme předfrontální bouřky a díky velké helicitě a velmi vysokým hodnotám CAPE je jejich možnost vzniku prakticky kdekoliv
nebo se pletu? :D:cool:

181
# 17.05.2022, 20:57

Zajímavě vypadá i ten další týden, to by mělo být teplotni rozhraní a bouřky skoro každý den ale to je ještě dost daleko a nemusí z toho být nic

ota
2434
# 17.05.2022, 21:03

Kokos342
Tak to jste perfektně vystihl. Ještě s tím dnešním šedivím počasím jsem u té tragédie málem usnul. Ale aspoň nám tu dneska krásně zapršelo a spadlo 9mm. Snad nějaké bouřky dorazí, už by to chtělo pořádně rozjet bouřkovou sezónu. S výjimkou jednoho dubnového dne je to tady zatím podobná katastrofa jako ten dnešní hokej…

173
# 17.05.2022, 21:36

No já nezoufám. V roce 2019 přišla do Brna první přímá bouřka až 2.6. v neděli hezky ve 2 odpoledne, takže pokud nepřijde 2.6. až ve 14:01, tak ta letošní sezóna nebude až tak strašná se začátkem jako v roce 2019.

No víkend a pátek bude horko a dusno a prd. Možná Z/SZ něco, ale kdoví. Pak ale bych nechal oči na tom dalším týdnu. T850 až +21°C, takže velmi teplý a vlhký labilní vzduch, teplotní rozhraní a možnost TN by bouřkám mohli pomoci. Uvidíme jak to dopadne.
Každopádně doufám, že se bouřky dočkám do konce května.

Snad i krápne. Dneska kráplo pěkně, ale stejně málo.

414
# 17.05.2022, 22:07

kuba
Aidamko1
No, já nevím, pánové..
Konkrétně pro JZ, to úplně na srážkové hody nebo bouřky skoro každý den.., nevypadá..:D

173
# 17.05.2022, 22:12

swan1
Tak bouřky se spíše čekají od čtvrtka, ale již v pondělí by mohlo dle GFS poměrně intenzivně pršet na většině území a možná se dočkáme i bouřek. Dle modelu ICON ani kapka široko daleko.

Jde hlavně o to jak jsou ICON+ECMWF+GFS ve shodě. Pak z toho vychází předpověď na in-počasí.

Model GFS v pondělí odpoledne by mohlo poměrně slušně pršet, zdroj:wetterzentralle.de
Model ICON v pondělí odpoledne by dle jeho varianty modelace mělo být bezesrážkové zdroj:wetterzentralle.de
414
# 17.05.2022, 22:39

Aidamko1
Měl jsem na mysli příští týden, o kterém tu psal Kuba jako o bouřkovém skoro každý den..a svou lokalitu..
In-počasí jede převážně Icon..
Ale ono to pro moji lokalitu nevypadá dobře ani teď na pátek..
GFS sem něco dává, ale je víceméně jediný..
To pondělí odpoledne má být TF a to srážkám moc nevěřím..

61
# 18.05.2022, 06:24

Jsem na tom ještě "líp", na příštích 10 dnů tam mám 0,5 mm srážek, teploty o víkendu +16
Srážkově to pro východ vypadá 0,0 nic. Včera celkem 9 mm, za pár dnů zas zalívat :!!:

414
# 18.05.2022, 06:44

Leknín
No, tady za poslední dny 3mm, předtím v týdnu stacionárních bouřek 2mm..
To je za květen zatím vše..
Je to bída...

87
# 18.05.2022, 10:22

Jsou velmi vysoké hodnoty indexu KO

kachelmannwetter.com
69
# 18.05.2022, 10:25

JUGOCV
Co to znamená ? Co je index KO ?

87
# 18.05.2022, 10:33

NesQuiK
tohle mi poslal aviator..mám se podívat na další modely, je to celkem zajímavé :love:
Index KO udává vývoj hluboké konvekce doprovázené výskytem silných přeháněk nebo bouřek v důsledku vyvolání potenciální nestability. Tento index konvekce lze vypočítat ze středního vertikálního gradientu potenciální ekvivalentní teploty spodní troposféry až do tlakové oblasti 500 hPa Index KO lze vyjádřit jako číselnou hodnotu a zobrazit ve formě mapy. Bouřky se však tvoří pouze v případě, že dochází nejen k indexu KO s hodnotou menší nebo rovnou 6, ale také k rozsáhlému vztlakovému procesu, který vertikálně natáhne celý sloupec vzduchu a přemění tak původně stabilní teplotní stratifikaci na nestabilní. Stát. Při hodnotách indexu KO 6 a více se bouřky nevyskytují. Čím nižší hodnota, tím pravděpodobnější jsou bouřky. Pokud je hodnota 2 nebo méně, stratifikace je potenciálně nestabilní.

173
# 18.05.2022, 10:43

V tomhle případě bych se koukal i na soaring index a galvez-davison index. Tyto hodnoty budou napovídat spíše pár izolovaným bouřkovým jádrům, které by potencionálně mohli být i nebezpečné zejména sestupnými proudy a kroupami.
Soaring index zatím nic většího ve spojitosti s potencionálem konvekce neukazuje.

Avšak nelze zatím nic moc konstatovat. Termodynamika bude spíše slabší než v Německu, takže spíše to zůstane u pár bouřek.

Soaring index bude na hodnotách kolem -8, takže to vypadá na běžnou konvekci.

87
# 18.05.2022, 10:54

Aidamko1
to je divný, mě ukazuje jiné hodnoty..viz obrázek
je to model GFS - PÁTEK 21.00 HOD

173
# 18.05.2022, 10:57

JUGOCV
Na západě to může být vyšší, ale ostatní faktory zatím nejsou moc přesvědčivé. Třeba se to ještě změní, ale nemyslím si, že by tentokrát šlo o nějak silné bouřky.

69
# 18.05.2022, 14:13

JUGOCV
Hodně zajímavý :cool:

# 18.05.2022, 14:41

JUGOCV
Vy si s Aviatorem píšete?

Jinak GFS to poslal komplex ještě víc nahoru, Icon dává okrajové přes nás, Aprege dává hodně odpoledních i nočních bouřek a hlavně Čechy:cool:.
Aladin dává zvláštní linii, co to má znamenat? Ecák dvě vlny bouřek na západ a do Čech .

A Arome si myslí že pátek je zítra. Nějak bude, bouřky? samozřejmě Kde, nejpravěpodobněji západ sever. Můj názor, ale podotýkám že ještě se změni

https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ov/aladin/alanim/alanim.html
wxcharts.com
87
# 18.05.2022, 14:46

Peter Sedlák 1
mě ho doporučil kámoš, má 16 let praxe
Já jsem na ty modely koukal, nevypadá to špatně..asi budou ty přefrontální bouřky a to hlavní poleze přes Sever, je to zmatečné :D
ale akorát mě zaráží ta hoidnota cin, je moc velká ve 23.00

btw: zato, helicita to je masakr :tornado:

Cin ve 23.00 Ventusky.cz
helicita 320

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.