Vysočina úplně v klidu, u nás v MB 9 mm, včera ráno 5, takže jsem v součtu za NE na 14 mm, dneska to bude o dost lepší, čekám kolem 25 mm, ÚT už se vypouští úplně a ST bude taky slabá a hlavně už odpoledne. Říkal jsem, že to půjde i na JMoravu, Brněnsko i kolem 50 mm a kroupama se to vyblblo v Rakousku.
Diskuse o počasí Bouřky od 25.7.2021, postupně i silné
Estofex vydal pro JV polovinu území opět 2.stupeň výstrahy a pro oblast kolem vídeňské pánve i trojku.
Opět silné poryvy větru a konvektivní srážky jsou největší hrozbou. Stupeň 2 znamená prý stupeň 3, ale s menší hrozbou extremního projevu.
V oblastí stupně číslo 2 a 3 se čeká dost MCS a opět možnost bow echa.
Škoda, že se ty blesky nedají někde napytlovat, s tím by se dalo v zimě svítit.
Jinak ranní předpověď si pohrává se studenou variantou na dva dny, opravdu tomu už nevěřím, ale tak když to tam ty modely vidí, tak třeba jim to na dvacátý pokus vyjde.
Za mě taky parádní bouřka, hlavně ten pomalý příchod. Blesková aktivita byla extrémní - směsice CC a CG blesků (ty byly navíc hezky zbarvené do červena). Na čele bouřky shelf cloud s docela výraznou sníženinou západně, nejspíš se jednalo o wall cloud, musím ještě projít videa jestli tam jde něco vidět. Během přechodu byl bohužel hlavním projevem velmi silný vítr. Srážky tak silné jako třeba v Brně, nebyly. I když tu několikrát projížděli hasiči, tak těch škod tentokrát naštěstí asi moc nebylo. Co mělo spadnout, tak to spadlo už při derechu 29.6.. Srážkově 23,2 mm. Na obrázku níže ještě screen, jak hezky to vypadalo těsně před příchodem.
Jsem zvědavej na dnešek, je možná další večerní MCSka od jihozápadu.
Letos je to počasí fakt nuda , vždycky je jasné, kde ty bouřky budou, je to opravdu pořád to samé, nejvtipnější je, že pro nás platí povodňová bdělost, a nespadla a nespadne tady ani kapka, asi si začnu kreslit barvičky do mapy a ty výstrahy mi vyjdou líp než od těch odborníků z ČHMÚ
kuba
Ta oblačnost se z Bavorska a Rakouska nasune nejen do Čech, ale i minimálně nad JZ, Z Moravu.. Bude to podobné jako včera, nicméně odpoledne by se to mohlo protrhat.. obzvlášť tady na JZ má být pak i solidní CAPE..
Jinak tady včera ze slabé bouřky na SZ okraji toho systému pouhé 2mm..
kuba
Bouřky se dnes mají tvořit hlavně v oblasti vídeňské pánve a JZ Moravy, tedy tak to predikují předpovědi a zatím jde vše dle plánu. Ta oblačnost by se vlivem přechodného JV proudění měla před Moravou rozpouštět, ale i tak by nevadila. Přímo nad hlavou je advekcni střed SF.
Rakousko nám pak vyprodukuje pěknou show s MCS.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.