kuba
Ale tak to nebude jen o hodnotách CAPE. Ostatní podmínky budou taky důležité a budou i jinde v ČR. Hlavně na východě bude poměrně pěkně napomáhat odlišná advekce(proudění ve výšce), tedy jako při té nechvalně známé červnové situaci mohou být bouřky i tak silné.
Zdrojem navíc budou bouřkové systémy, které se budou utvářet spíše na JZ od ČR.
A čhmú spoléhá na modely, všechny tam mají pro noc a zítřek slušné bouře i na Moravě.
Diskuse o počasí Bouřky od 25.7.2021, postupně i silné
Ja furt nechápu, že se tu někdo zaobírá jenom CAPE, může být 0 a budou velmi silné bouřky, může být 3000 a nebude ani slabá bouřka..
Tak výstraha pro celou ČR, tak to jo. Kvůli tomu budu koukat na detekci dost dlouho či se to vyplatilo takhle dát.
Pokud vytvoří Tatry tak taky můžu na něco koukat.
Vypadá to, že bouřek bude opět hodně, hlavně ty během zítřejšího večera a noci na pondělí budou asi i hodně plošné a silné. Snad nebudou velké škody, největší obavy mám z krup. Sprchnout už by tu ale mohlo, takže jinak se na tu podívanou docela těším. Zdá se, že i střední Morava by měla dostat slušnou dávku vody.
Frnda
Zas nějaký pražák přeje to nejhorší počasí druhému konci republiky? Pánové, máte to zapotřebí?
Negan
Jo četl jsem to celé. No ten kanadský model(GEM) a žádný jiný model si myslím, že to neví na 100% jaká bude trajektorie a síla těch bouří. Je celkem jasné, že dominovat budou hlavně organizované bouřky, vidím tam i možnost výskytu bow echa, ale to je otázkou spíše reality než předpovědi.
Tornádové jevy snad při této situaci nehrozí, už se to zase plní internetem.
Jinak prostor ve Švýcarsku již začíná být pěkně instabilní, pěkné bouře směr SV do České Republiky, tak uvidíme kdy i sem dorazí.
Přeji dobrý večer. V pondělí ráno mám namířeno jet na Šumavu k Černému Jezeru a na Špičák. Dá se očekávat ráno dobrá viditelnost, nebo to bude kompletně v mlze ? Zasa, že bude nějaká přeháňka , to mi nevadí. Má tam cenu jezdit ?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.