Diskuse o počasí Bouřky od 19.4. do 21.4.2021
swan1
Napiš prosím přesnou lokalizaci svého místa pozorování.JZ Pošumaví asi nebude název vesnice.
Celkove dnes zatim podle detekce ČHMÚ vice nez 600 vyboju..
Šumava dnes mela dost prehanek i bourky, ovsem v mem miste ,,vytecne,, fungoval zavetrny srazkovy stin.. V srazkomeru 1mm z kratke pekne prehanky..
Hromu jsem slysel nekolik, i celkem blizko, ale tomu se u nas rika, ze bourka sla okolo , nikoli, ze byla v mem miste pozorovani přímá bourka..
Takze na prvni letosni bourku si jeste musim pockat..
Tak nakonec díky mapě bleskových úderů jsem zjistil, že nejbližší blesk udeřil až na Lesné u smyčky což je přes 5km, takže se jednalo o vzdálenou bouřku. U vozovny to bylo o něco blíže, takže mě to připadalo jako vzdálenost od 1-2km. Po bouřce bylo i pořádné dusno a nakonec pak spadlo pár kapek v podvečer. Úhrn byl pořádný jelikož 0,9mm si zaslouží potlesk.
Aktuálně je pravděpodobné, že do konce dubna nespadne nic a pokud se tak stane, tak to bude dost zlé.
Tak dnes hlásím 2. letošní bouřku, i když pouze okrajovou. Okolo poledne mě v Dejvicích zasáhla intenzivní přeháňka, při které padaly asi 5 minut kroupy. Odpoledne jsem byl v Lipencích, okolo 5. hodiny dorazila poměrně silná přeháňka, jádrem se nám sice vyhnula, ale na čele vál silnější vítr, struktura také byla dost zajímavá. A konečně, k večeru vznikla Z od Prahy bouřka, která se nerozhodla ihned pojít, a zamířila si to do jižnějších oblastí Metropole. Nás jádrem nakonec asi o 3 km severně minula, ale nebylo o co stát, protože podle teploty a i barvy srážek bylo jasně kroupové. Hromů bylo na dubnovou bouřku docela dost, žádný blízký se ale nevyskytl. Celkem tu v Lipencích spadlo 2,3 mm, což sice není moc, ale z hlediska konvektivní stránky musím dnešní den charakterizovat jako velmi vydařený.
Čáp83
Jj, to jsou ty 2 známý vzdušný koridory ... Dyleň za to může. S bouřkama to bývá tak velmi často ... Bud' to vezme Chebskem a nebo Tachovskem, a tady spadne jen pár Jj, zvykejte si, to je zdejší normál.
Vždycky si pak řeknu: "ááá, naše Dyleň zase čaruje a pracuje"
Dnes srážky 0mm,ale to vůbec nevadí.Vláhy je dost.
Frantis95
Mně tyhle "bouřky" připomínají nealko pivo. Je to jakási forma toho oblíbeného nápoje, ale zážitek z dobře vychlazené dvanáctky to není. Ona dvanáctka je až pořádná bouřka v létě, ochladí se ze 30 na 15, smršť a řev uragánu... Zatím to je spíš takové nanicovaté. Ale chápu že to někoho potěší, jako třeba mě potěší první sněženky v únoru.
Frantis95
Odpolední okolo té páté byla doprovázena silnějším větrem. Pak už jsem upřímně nic nečekal, radar byl čistý a tak mě ta večerní chytla na kole. Po tom špatném minulém roce solidní začátek. Z hlediska srážek z odpolední vlny 2,5mm, z té večerní 2,6. Slušný úhrn, bylo to potřeba, ale stále zatím za duben pouze 66% normálu (20mm)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.