Diskuse o počasí Bouřky 3.-4. 10. 2020
Icon počítá s bouřkami v noci i ve středních a severních Čechách.
Tak tady už také 3x zahrmělo, takže Ostrava registruje další bouřku v letošní bouřkové sezóně. Zatím spadly 4 mm srážek, což mi nevadí, protože Ostravsko je po týdenním dešti značně přesycené a ještě více oblast Beskyd. Včerejšek byl čístě letní den s minimem 17 C a odpoledním maximem 24 C. Hlavně 1. polovina noci byla na dnešek byla na počátek října extrémně teplá, kdy se teplota držela nad 22 C. Průměrná teplota včera odpovídala vrcholnému létu.
My jsme daly za včerejší večer a dnešní noc krásných 18 mm. Takže jsme za posledních 10 dní dohnali srážkově většinu míst. Tohle osvěžení přišlo velmi vhod, vzhledem k teplotám během víkendu, a tomu vysušujícímu horkému vichru, který nefoukal jen včera... Takže za mě spokojenost, konečně nemusím takovému SZ závidět, že jsou na tom lépe... Jediné co mě mrzí je fakt, že ty bouřky šly obvyklou trasou přes SK a my jen pozorovali blesky a vzdálenější hromy, ale co už...Nyní polojasno až oblačno, vítr už není tak strašný a je 16 stupnů, což bylo i celou noc, nad ránem i 18, ale nyní je pocitově mnohem chladněji, než o 6 ráno....Takže ted by to chtělo stabilnější počasí, s teplotami okolo 15-20 a suchohřiby budou mít parádní podmínky.
Já prostě nechápu, jak je možný, že se ten "ocásek" na SV Čech pořád obnovuje a nadojí tam 6-10 mm za hodinu. Asi tam bydlí nějací prominenti nebo nevím.
walden
Nám se žádný nůžky nerozevřely, srážky šly od jihu, proudění bylo podél hor a stejně nic nespadlo, protože to byly konvektivní srážky a těm se letos u nás ale absolutně nedaří. A nepomohl tomu ani fakt, že to nebyly jednotlivé buňky jako u bouřek z tepla ale kompaktní fronta. Takovýto děs běs z hlediska konvektivity jsem ještě nezažil.
Tak zde přímo ve vsi, ačkoliv sem žádné srážky neočekával, tak jeden z těch úzkých pásů v Čechách mě trefil. Celkem 15mm z pěkné noční bouřky, od pátku 25.9. to dělá už celkem 67mm.
Neuvěřitelné, ve zdejší jinak sušší klimatické oblasti sem tohle fakt nečekal.
Půda je napitá jak pes a ani několikadenní slunce to nevytáhne.
Takže sucho zase až v dubnu příští rok, sorry už sem to jednou psal.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.