Nebudu zase rano rikat, ze nic neprijde. Ale podminky mi tady neprijdou moc dobre. Je zima, slunce stezi prosvita mraky a docela pofukuje studeny vitr. Takze doufam, ze predpovedi budou mimo a nespadne ani kapka
Nechápu co tu někteří plašíte, vzduch se ohřívá teprv, je dopoledne, u nás je spíš slunce schované v oparu, navíc bouřky mají být až od odpoledne, spíš k večeru u nás na Z a SZ
Tak už měním názor, oblačnost se protrhala a slunce už palí a už je 24 a to mělo být dnešní maximum podle některých modelů. Jinak od estofexu pro značnou část čr dává 2 https://www.estofex.org/
Tak zatím je čas a je dobře, že si to dává na čas, nicméně je pravdou, že kdykoli se má něco dít, tak se vytvoří deka, poklička a bordel bránící konvekci. Samozřejmě je mi jasné, že je to důsledek vyšší vlhkosti. Rosné body momentálně kolem 17°C, což není špatné.
No bouřky denního chodu naskočily opravdu brzy, možná až moc, proto také nejsou zatím kdovíjak silné, jsou to jen takové "párhromovky". Tady je stále zataženo a 24 °C, navíc fouká, dnes tady nic nečekám, ta deka se nehne z místa.
Frantis95 No některé ty bouřky už nejsou jen tak nějaké párhromovky Může tam slušně zapršet, jak se to motá kolem jednoho místa. Např. známá z Dolní Bečvy píše o nejsilnějším lijáku letošního roku a to už teď dopoledne...
Valep No já to myslel spíš tak, že se zatím o bouřky 2. stupně nejedná, ty párhromovky byly myšleny trochu s nadsázkou, teď už to zesiluje. Tady bohužel zatím stále zataženo a větrno.
ČHMÚ zvýšil výstrahu před bouřkami na 2. stupeň v pásu od jižní Moravy přes Vysočinu až do Ústeckého kraje, hlavním nebezpečím dnešních bouřek budou hlavně přívalové srážky s úhrny až 60 mm a kroupy. Estofex má taky stupeň 2 pro úplně stejnou oblast.
Kde jsou ty časy, kdy chodily okolo 22:00 silné bouřky z Bavorska. Teď se to spláchne zataženou oblohou od rána do večera a sbohem Proto už je počasí spíše na okraji mého zájmu... nic se neděje, nuda.
Některé stanice na kopcích už mají okolo 50 mm (ze stanic ČHMÚ Labská bouda). Čekám, že to už začne "slézat z hor" a odpoledne to máme i v Polabí a s trochou štěstí i na Hané