Diskuse o počasí Srážky a bouřky od 15.7. do 21.7.2020
Norain
Proste tam kde bydlis posledni roky hodne prsi, holt co se da delat. Mohl bys bydlet nekde jinde, kde zase prsi malo. Muzes se utesovat tim, ze pocasi a politika jsou dve veci, na ktery se da nadavat furt..
Samik
Kolik je u vas normal? Nemate o tolik min, nez rodice na Sumave. Ti maji letos zatim 450mm. My zde mame 26mm a normal 67mm, tady chybi hodne deste, takze jen at prsi. Horka a suchych roku uz zde bylo az dost. Ale vubec se nebojim, ze dalsi roky nebudou zase suche a extremne horke...
Tak za tento týden napršelo v mojí lokalitě velice pěkných 24 mm srážek. Nejintenzivněji pršelo mezi 10 večerní až 4 ranní ze včerejška na dnešek. K dnešní 10 hodině napršelo od včerejšího večera 20,3 mm srážek a za posledních 24 hodin je to 20,7 mm. 3,3 mm spadly ve čtvrtek 16.7. Celkový úhrn za červenec je v Ostravě 57,2 mm srážek, což je lehce nadnormální úhrn za červenec k dnešnímu dni. Teploty byly kromě úterka a středy spíše takové zářijové. Okolo 18-21 C v odpoledních maximech. Takže prozatimní celkový úhrn za rok je 510 mm, což už se pomalu blíží celoročnímu průměru úhrnu srážek a je více než pravděpodobné, že v Ostravě budou 2 roky po sobě nadprůměrné celoroční srážky.
igor127
V prumeru je to bezne leto v vzhledem ke starsimu normalu. Kdyz se samozrejme zprumeruje teplo u nas a na zapade zeme s chladnejsim pocasim na vychode zeme. To je holt statistika. Ja se zase muzu rozcilovat, ze v prumeru pry naprselo v cervnu 160mm. Taky me to neni nic platny, kdyz jedinej nadprumerny mesic je u me cerven se 130%, tedy 95mm kveten 110% cili 75mm a predtim byl jen extremne suchy duben a 5 suchych let nazpet. Jo, zitra na vychode zeme lokalni silne deste, holt si to zase vyzerete. Zitra nekde naleje 40-60mm u me nic a vsichni budeme mit 30mm. A ja bych klidne byl rad za 50mm...
Podle grafu vidim normalni bezne leto. Aktualne oblacno a prijemnych +21,5.
igor127 Nystrom
Tady je 23 a maxima padají až za 3-4 hodiny. Ráno bylo 13, to je sice normální léto ale ve srovnání se zbytkem země vedro a humus. Zítra bude ještě o 3-4°C více a 28°C už je na horní hranici normálu, spíše tak 1-2°C nad normálem, tak jaká zima? Vidíte, jak blbě je to letos rozložené? Od Prahy na východ mají furt zimy a deště a na Z od Prahy furt vyšší teploty a sucho. Všichni chtějí to druhé počasí a ne a ne se to otočit.
F4
Docela souhlasím, teď právě atakujeme +23, a to většinou stoupá teplota do těch 17.00, takže horko není, ale je akorát, mě to docela vyhovuje, i na rostlinách je to vidět, zdravé, silné, zelené, velké přírůstky, velká úroda, léto docela fajn..akorát by tu u nás mohlo víc pršet tak 100mm za týden by bylo fajn....ale beru, to co je..
igor127
Tušimice se dostaly na 24,9°C, takže bez desetiny letní den, my jsme na 24°C. Teď teprve přibylo oblačnosti, dnes svitu zatím 9 hodin a pár minut. Ještě pochybujete o mém včerejším předpokladu?
palma
Jo ale nejmenší podíl vláhy v půdě je na SZ od Prahy ale ne kvůli Krušným ale kvůli blbé cirkulaci nebo nevím čemu - viz přeskakující fronty a vlny z Alp rovnou na Vysočinu a dále. Některé keře a tráva už žadoní o vodu.
Taky se přidávám na stranu týmu sever až západ od Prahy. Oproti loňsku a předloňsku je chladno, ale opravdu nic extrémního. Občas kolem 20°C, občas 25 - 30, ale většinou lehce pod 25°C. Déšť je celkem v normě a převažuje v podobě lehkých deštíků, ale vzhledem k předchozímu suchu by ho chtělo trochu víc. Třicítky mi opravdu nechybí a to tu už 3 byly.
godlike
Mě statistiku vysvětlovat nemusíš, právě ty průměry mě celkem vadí, protože rozhodně např. u nás není průměrné léto, protože náš průměr je naprosto jiný, než průměr někde v kotěhůlkách kde je chladno celoročně. Jinak netuším u těch srážek, kde si to vyžereme - já jsem taky východně od Vás a k průměru máme ještě nepatrně daleko, dokonce jsme na tom na konci června byli se sumou od začátku roku srážkové hůře, než F4 - to je ten východ zalitý od nevidím po nevidím? hmmm...Přitom já chci jen průměrné léto...
F4
Dobře, bylo u tebe vyjímečně dnes tepleji, ale pět ne nejtepleji, jak často píšeš. Ty si ovšem psal že mám záruku letního dne, že je to zaručené a o tom jsem pochyboval a pochybuji stále...dokud u tebe ten letní den nepadne, tvá slova o zaručenosti jsou jen prázdná slova věčného stěžovatele pro dnešní den...
igor127
Letní den nemusí být nutně ten, kdy teplota přeleze 25°C. Nedívejme se na to jen meteorologicky. Záleží na celkovém dojmu - slunce, 24°C a slabý vítr je také letní den nebo je to podzim či jaro? K tomu OPĚT jsem měl spíše na mysli poměr ke zbytku republiky - stabilně se nám plošné srážky vyhýbají a fronty přeskakují, tudíž je logicky i méně oblačnosti a vyšší teploty než někde v Polabí (Kolín, Pardubice apod.), kde každou chvíli prší. A znovu říkám, nepoměřuji se s jižní Moravou, která byla, je a bude nejteplejší region. Jinak od začátku července tu bylo 6 letních dnů, takže už dávno padly. A letní dny dle výše uvedeného tu o víkendu zažijete tak na 95 %, když tedy pochybujete o jistotě. A východem myslím vše od Vysočiny dále kromě JM, tu vždycky vyčleňuji kvůli specifikům.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.