Diskuse o počasí Bouřky a vydatné srážky od 16.6. do 21.6. 2020
Další srážky už se u nás neočekávají,ale já jsem velmi spokojen.Za tuhle epizozu nám tu spadlo 34mm.
Faltak
Nejsilnější vítr mám já, přes 15 m/s, začíná to dělat škody na vegetaci, mám polámanou hrušeň a zlomený muchovník, stanice Dukovany 17 m/s, nejvíce problémů na Vysočině nedělají zatopené sklepy, ale popadané stromy, odpo 1 přeháňka cca. 2,5 mm, pršet má u nás nejvíce zítra dopoledne.
aura334
No suma je na webových stránkách té meteostanice, tedy zde na In-počasí při kliknutí na stanici rozkliknout jméno. Ale na mobilu mi to taky nejde, chybí mi plugin.
Proto bych byl rád, kdyby se na tomto webu u stanic roční suma srážek udávala a rekordy v tomto roce taky.
Jinak nám napršelo nyní 35 mm za těch 48 hodin. Všechno drobný zahradnický déšť. Jinde třeba spadlo hodně, ale pokud to bylo v průtrži, tak je otázkou, co se vsákne.
No to návětří Beskyd nevypadá moc hezky, už teď to tam je rozvodněné na 1. i 2. SPA a v dalších 24 hodinách tam může spadnout i dalších 120 mm, to už by docela paseku nadělalo. Přecijen to povodí Smědé je na ty extrémní srážky mnohem lépe adaptované, navíc byla tahle oblast mnohem více postižena při povodních v roce 2010 a 2011, kdy šlo i o 100-letou vodu, tohle byla podle dat z měrných grafů sotva voda 5-letá. V Beskydech je ta hranice n-letých vod mnohem níže položena, hrozí tedy mnohem větší škody. Za mě očekávám vzestup toků odvodňující SZ svahy Beskyd na 2., výjimečně 3. SPA a na Odře, Ostravici a Olši i výraznější překročení 3. SPA, to už by mohlo nadělat docela paseku, snad tam tedy tolik nenaprší.
Tak dneska jsme dostali dalších 10mm to nám dává za tuto epizodu 41mm. V rámci ČR je to podprůměr ale jsem spokojen za červen máme 71mm. A letos celkem 233mm.
A pěkně se nám ty červnové srážky pravidelně střídají jeden rok více vody druhý méně.
2014 74,1mm, 2015 55mm, 2016 79,5mm, 2017 52,9mm, 2018 161,5mm, 2019 46,6 a letos zatím 71mm. Takže příští rok spadne málo.
U nás přestalo pršet cca v 16:00hod, kdyby nepřestalo, vylil by se potok, moc nechybělo. Ale stále musím tvrdit, že u nás se nic neděje, měli jsme sice dobře našlápnuto, ale teď už rychle klesá, takže zase nic. Pro rejpali, potok by žádné škody nenapáchal, kudy protéká jsou jen zahrady a louky, někomu do domu by se voda nejspíš nedostala. Podle zdejší MS máme za 2 dny nějakých 40mm srážek (myslím, že to bylo víc) a za měsíc červen ukazuje stanice necelých 114mm
Zdravim ve spolek, tož hladiny začínají reagovat na zesíleni deště lubina hlasí 1 stupeň p. aktivity a bliží sa 2. SPA. Srážky zatím stále přicházejí v horách je všecko absolutně podmáčene.Snad nebudou srážky jake předpovidají pro Beskydy.
Frantis95
Ono i Morava poměrně rychle u nás stoupla, včera v poledne měla jen něco okolo 2 m (to už hodně dlouho nebylo) a nyní je na 4 metrech. Jinak k té Veličce, zatím 3. SPA ani ve Velké, ani ve Strážnici, dosažen nebyl. Ale pořád prší... A nevím, kde si přišel na hodnoty 10-leté vody?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.