Diskuse o počasí Bouřky a vydatné srážky od 16.6. do 21.6. 2020
Straky
JMoravy měl také nějaké ty bouřky a od Jacka víme, že vyprahlo úplně rozhodně není, spíše to tam chce něco plošnějšího, přeháňky či bouřky se suchem moc nenadělají, jen velmi povrchově, zvlášť v zemědělských oblastech, kde akorát dokonají dílo zkázy. V hloubce 40 cm a více je sucho prakticky na celém okrese Znojmo, borovice jsou odolné a jsou schopny si šahat pro vodu do pár metrů, ale když hladina spodní vody klesne pod 10 metrů, tak je jaksi konec, u sebe v sadu a pod trávníkem odhaduji, že je takovejch 15 - 20 cm jakžtakž vlhko, pak pořád sucho, takže ten průměr v mapách do 40 cm nevypadá špatně, ale určitě ho neměří pod vícevrstevnou vegetací, trávník je prd a navíc širokej pojem, já mám metrovej, tak nevěřte mapám, jsou nepřesné.
Kokos342
Yurri
My tady prave letos mame zatim stesti na solidni uhrny uzitecneho deste.. a momentalne je puda i do hloubky opravdu slusne nasycena..
Dobry zaklad pro to preckat sussi leto obcas s nejakou bourkou..
Tam kde nejak rozumne, plosneji nenaprselo do ted, tam se to s nejvetsi pravdepodobnosti do podzimka uz bohuzel nestane..
Ty borovice, v nekterych oblastech CR schnou po hektarech, obrovske plochy..
Hlavne na kopcich, skalach..kde si nemohou sahnout pro vodu hloubeji..
No jelikož má sestra v sobotu svatbu, tak počítám s tím že ta předpověď vydatných srážek opravdu vyjde, protože to by nebylo naše štěstí, aby nám na nějaké akci nepršelo. Zaujal mě ECMWF, ten tady za pátek/sobotu dává přes 60 mm, ICON kolem 40 mm. Tohle může být hodně zajímavé, vše co teď spadne, tak už to půjde do nadprůměru za červen.
Už jste se dívali na Aladina ? Solidní http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ov/a... Jsem zvědav, na kolik ta předpověď vyjde.
Půlnoční Aladin téměř smazal srážky pro Jih Čech a hned další naopak přidal na intenzitě...sem zvědav jak to nakonec dopadne. Pokud to půjde v součtu nad 30 mm je založeno na průser...
Charlie
Já se bojím, že všechny oblasti již se letos dočkají vydaného deště (nemyslím samozřejmě průtrže) a náš okres bude ten úplně poslední, který se deště zase nedočká. Bohužel letos je počasí značně nespravedlivé. Ale nevím, proč i když jsou srážky od jiného směru něž SZ, proč sem také nedojdou, přitom by se naopak jednalo o návětrnou stranu. Naposledy napršelo přes 10 mm za den v půlce května.
Ta předpověď dle Ecaku vypadá hodně špatně pro Beskydy
https://www.yr.no/sted/Tsjekkia/Annet/Fren%C5%A1t%...
charlie Milan
Taky mi tu nikdo smysluplně neodpověděl a naopak podsouval srážkový stín. I když na jiné diskuzi se mi dostalo vysvětlení, že záleží na proudění v různých hladinách. Pokud jste si všimli, tak všechny srážkové "super" situace sice znamenaly chod srážek od J, JV či JZ, ale v nižších hladinách už foukal Z nebo SZ vítr, který způsobuje vysušování (podobně jako závětrný efekt). Aby nám krásně nalilo, musely by srážky jít od J či JV a od tohoto směru i foukat vítr ideálně ve všech hladinách. Nezmiňuji vůbec fakt, že půlka těch situací znamenal přeskočení celé Z půlky Čech a počátek dešťů až u Prahy a dále v Pásu. Jakžtakž mi v neděli napršelo (u vás byla pro změnu vysušující složka od SV - ne přes hory, ale původem vzduchu), ale chce to pokračování a dohnání rozdílu ve spadlých srážkách v rámci Čech. Moc držím pěsti, i když zase půjdou srážky od J, tak vítr bude Z
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.