Diskuse o počasí Déšť a bouřky od 2.6. do 8.6.2020
Yurri
Ano naprosto souhlasím. Musím říct, že až na ten neustále otravný silný vítr je aktuální počasí pro mě úžasné. Nepředvídatelné, dynamické s dostatkem srážek. Včera u nás přes 11 mm a další srážky by měly přijít. Zároveň žádné vedro, ale ani nějak extrémní chladno. Pro mě naprostý ideál. Samozřejmě, že v tomto období již jsou teploty nad 20 stupňů, nebo i kolem 25 stupňů, žádoucí a navíc naprosto normální. Takže je i vítám, pokud jsou, aspoň se dá venku něco dělat, pokud zrovna neprší. I když já za poslední dny zmokl dohromady už třikrát, takže mě už ani déšť, když jsem venku, nijak z míry nevyvede.
Jinak je fajn číst od vás i nějaký pozitivní příspěvek, tak doufám, že vám naprší co nejvíce. Stejně jako všem co to potřebují. Jistě, že se nedostane na všechny, ale buďme rádi za to, co je. Mohlo by být mnohem hůř.
Snowrain
Dneska bych to viděl u nás na bouřku kolem 21 hod., další bouřka vznikne kolem ranní 4 hod. na východě Třebíčska a Žďárska a kraj jen lízne, zítra by to mohlo dorazit už mezi 17. a 18. hod., plánuju podle toho samozřejmě program, zítra na tom Brněnsku to bude zajímavé.
Snowrain
Je to tak. Byť to tak nevypadá, tak teplotně jsem byl s květen velmi spokojen a oproti loňsku je i začátek června příjemný a hlavně přívětivý. Se srážkami je to ovšem horší, vše významné stále okolo nebo v tradičním pásu, případně nějaké pocmrndávání jako dnes (s malými přestávkami mrholí/prší od rána ale úhrn je 0,2 mm). Konec příštího týdne už ale z hlediska teplot tak dobře nevypadá. Sice to bude asi spojené s bouřkami, ale pro mě to znamená jedinou věc - jako kdyby nic nebylo.
Včera nam to dalo necelé 3mm. Ale zítřek bude zajímavý, všichni předpovídají u nás déšť a bouřky . Jen tady na in počasí u nás s deštěm nepočítají a v pravděpodobností dávají max 10 % šanci na déšť tak jsem zvědav. Za to na dnešní podvečer to dává 100% na déšť tak uvidíme.
Edit: tak než jsem to dopsal tak to změnili na dnešek už máme 0% a na zítra 60% ??
Červen se zatím vyvíjí docela přivětivě, co se srážek i bouřek týče. Od jeho začátku už tu máme 3 okrajové a 1 vzdálenou bouřku. Ale současný výhled už tak dobrý není, do konce týdne má crcat jen po jednotkách (spíše desetinách) mm a poté se má nad ČR dostat teplejší a vlhčí vzduch od JV, ve kterém se budou tvořit bouřky. To pro nás znamená příchod suchého období, kdy se nám bouřky budou vyloženě vyhýbat a budou zalévat stále stejná místa. Už ani nevím, kdy nás naposledy zasáhla bouřka jdoucí od V či JV, minimálně 4 roky už to budou. Ukázkovým příkladem byl květen 2018, který byl mimořádně bouřlivý a zde přitom nebyla jediná bouřka. Doufám, že se tedy výhled změní, jinak to bude pěkně na nic.
Dneska a zítra se v Česku vyskytnou silné bouřky.To bude platit pouze pro východní polovinu.Předpovědi se moc neshodují na tom kde a kolik vody spadne.ČHMÚ má ty dnešní bouřky podle mě posunuté více k západu.Já očekávám to nejsilnější na J Moravě.Zítra se bouřky rozšíří i do Moravzkoslezkého kraje,ale i ve východních Čechách něco může být.
No tak ještě jsem se tu nepochválil kolik mi tu za květen napršelo.
Bylo to rovných 165mm pánové. Paráda Nádhera, taky to tu máme kolem dokola pěkně zarostlé a poséct to nemůžu protože se stále očekávají srážky, ale mně to vůbec nevadí klidně ať je tráva 3metrová Hlavně když bude stále pršet sucha už bylo dost.
To jsem tedy zvědav, jak to dnes na Moravě dopadne, touhle dobou se to
mělo začít na pomezí Čech a Moravy tvořit, zkoukl jsem aktuální webkamery a družici a nikde žádná hlubší konvekce, pouze mělké kumuly, které tam byly už v poledne, no, trochu to zavání prvním letošním výpkem, ale tak stále je ještě čas, nechci z toho dělat předčasné závěry, Rakousko ovšem zatím také nic. Tady dnes takové typické aprílové počasí, už několikrát se nám tu vystřídala jasná obloha a přeháňky, úhrny nic moc, ale to neva, třeba k večeru doleze ještě něco intenzivnějšího z Deutschlandu, aktuálně tam v podhůří Alp dokonce bouří.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.