Diskuse o počasí Ochlazení a vydatné sněžení 11. a 12.května
aura333
Spíše pouze východní Čechy, Vysočina a Severní Morava.... Tady jsme dostali nejméně z republiky nebo téměř... Na jihu Moravy je za 50 let deficit srážek zhruba 8000mm srážek na SZ sotva 4500... Ukazovali to někde na ČT24 před 3 týdny pokud se nepletu... Na SZ fakt není nejhorší Sucho
Já u nás očekávám sotva 5mm... Vždyť i minulé nám dávaly za jeden den 35mm a spadlo 6,8mm, ale za celou srážkovou epizodu...
Taky moc nechápu, proč tady lidi fňukaj, že u nich nebude pršet, ale že v Čechách nebo na Moravě Jo.... Měli bychom být rádi, že aspoň někde spadne pár kapek.... Já si taky stěžují, ale mě to výjde (většinou)
Sněžník
Deficit 8 m vody za 50 let? To už je spíš lepší si z množství srážek za 50 let udělat novej pruůměr a pak od něj ten deficit počítat. Navíc jižní Morava je na sucha zvyklá, takže i vegetace je na sucho lépe připravená, než jinde v Republice.
Dneska Aladin totálně netrefil noční minimum ani denní maximum. Noční předpokládal 6, byly 3. Denní 21, už teď je 25,3, fakt model na odpis.
Jako bych to neříkal, že jsou zase všichni překvapení, že modely posouvají srážky na Moravu. Vždyť jsem psal, že to je v 90% případů, kdy se všichni těší, Moraváci píší věty typu, že všechno vyžerou Čechy, přitom se vždy modely až do 24 hodin před situací nedají brát vážně. A srážky pokaždé ze SZ posouvají na jih.
Ani tentokrát to jiné prostě nebude. Včera nám to psalo 35 mm, dneska 5 mm, takže co k tomu říct, než že se to dalo čekat.
A všimněte si hlavně toho, že modely v naprosté většině s dalšími výpočty posouvají od severu k jihu srážky, ale opačně skoro nikdy. Tedy už si budou držet ten jih podle mě.
Milan
Je to přesně tak. Pořád jen východ nebo jih. Já si myslím, že pršet nakonec bude všude, ale nejvíce v jednom z tradičních pásů - zatím to vypadá na pás Šumava-Krkonoše resp. Orlické hory. Zkrátka se to bude tetelit maximálně na pomezí Čech a Moravy. Východně a západně od toho bude srážek podstatně méně, no a hádejme, kde bude nejmíň? SZ půlka Čech a JM. Nedělní "bouřky" taky nevypadají kdo ví jak, nic moc být nemá. Kdo ale chytne bouřku nebo alespoň nějaké srážky už v neděli, tak má z části vyhráno.
Milan
Mě naopak připadne, že když to budu brát jako ve fotbale, tak dostaneme nářez od Čech tak 10:1, kam se hrabu i na JMoravu, tam řádí bouřky narozdíl od nás a i z Vysočiny máme vždy jen zimu a pár kapek, sousední Jihočeši jsou srážkově úplně jinde, vždycky to tak poslední léta bylo, ve srovnání se mnou má i Brno vyšší srážky, přitom jsem střední poloha a je mi to prd platný, ale nestěžuju si, když nezměním systém zavlažování, tak musím změnit půdu, tak ji měním na násobně úrodnější, super výzva.
Já bych to zatím nevzdával, určitě nějaká šance na děšť i bouřky je, jen prostě na východní straně Vysočiny je zázrak když něco příjde, to neustálé vyprazdňování studny kvůli zalévání se jednou podepíše, a když už modely něco slibují, na Moravě z toho většinou bývá fiasko, kór když jsou teď modely nepřesné kvůli chybějícím datům z meteorologických balónů...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.